Igen, volt egyszer egy Ifipark

Regények és filmek születtek róla, gyengék és kiválóak egyaránt, de legfeljebb megidézni tudták, különféle színvonalon, a budai Ifjúsági Park szellemét. Ez érthető, hiszen azóta a zenészek, énekesek és a vendégek egy része meghalt – itthon vagy külföldön – mások betegek, megint mások még aktívak, de összevesztek, mondjuk politikai nézetek miatt Hajdanán ilyen nem létezett, a beatzenészek eleve mind ellenzékiek voltak, bár akkor még ez a jelző nem annyira volt divatban. A zenekarok többsége ma – érthetően – nem az eredeti felállásban működik. Aki egy kicsit meg akarja ismerni ma az Ifiparkot, nézze meg Tímár Péter klasszikussá vált Csinibabáját, bár az sem mai celluloid. (Nyitó kép: kozepsuli.hu)

Bebocsáttatásra várva (Foto: Cultura)

Ha valakinek óhatatlanul és mindennek ellenére, nosztalgiázni való kedve van, az jöjjön el a „Volt egyszer egy Ifipark” koncertsorozatra a budai Várkert Bazárba. Nem kevés bátorság kell ehhez.

Ez a Várkert Bazár sem az, ami volt régen, a senki sem számolta, hány milliárdból rendbehozott, partihellyé züllött helyszínen többnyire állami és diplomáciai fogadásokat tartanak. Ha valaki ilyenkor felnéz a már nem létező színpadra, láthatja, hogy ott most éppen luxus étterem működik.

Vagy éppen és olykor sajtótájékoztató tartanak: az egyik legutóbbi boros eseményen egy bukott államtitkár meg egy szexuális erőszak miatt leváltott színházigazgató csinált itt úgy, mintha mi sem történt volna, és még valakik lennének.

De most nézzük a konkrét eseményt!

Ahogyan a mai, a rendszerváltáskor született pr-osok fogalmaznak, a Várkert Bazárban 1961–84 között működött a Budai Ifjúsági Park, röviden Ifipark, amely zenés-táncos szórakozóhelynek indult, később a magyar rock fellegvárává vált. Fellépett itt mindenki, aki a hazai könnyűzenei életben számított: Omega, Metro, Illés, Sakk Matt, Mini, Kex, Syrius, Piramis, Korál, P. Mobil, Beatrice, Tűzkerék, Taurus, Hobo Blues Band, Karthago, Hungária, Bergendy és még sok más. Az idén nyáron folytatódik a tavaly megkezdett koncertsorozat, és 34 év után ismét rocklegendáktól lesz hangos az Ifipark régi-új színpada. 

A Scampolo-együttes; énekel: Mátrai Zsuzsa. (Kép: kozepsuli.hu)

Június 29–szeptember 7. között fellép az Omega, D. Nagy Lajos, Hobo, az Apostol és a Dinamit. A koncerteken a beatgeneráció még élő tagjai találkozhatnak ifjúkoruk kedvenc zenekaraival, és a fiatalabbak is átélhetik, milyen volt ez a kultikus szórakozóhely, megérthetik, miért is mesélnek szüleik, sőt, nagyszüleik csillogó szemmel az ifiparkos bulikról – olvasom a közleményben.

A programról annyit, hogy június 29-én az  Omega, augusztus 8-án  D. Nagy Lajos, augusztus 11-én  Hobo, augusztus 23-án  az Apostol,  szeptember 7-én pedig a Dinamit szórakoztatja a bizonyára nem a fiatal korosztályt képviselő nagyérdeműt.

Ehhez, persze bátorság kell: az ember vagy sír ilyenkor, vagy nevet. Meg hát ez is szórakozás valahol.