Ígéretes feltalálózsengék remek pályamunkái

Tíz díjat, két különdíjat és a díjakkal járó mintegy kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki ma a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a 26. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak.

A 20 évesnél fiatalabbak számára meghirdetett verseny száznál is több részvevőjéből a második fordulóban 54-nek sikerült kidolgoznia és bemutatnia a pályázatát. Munkáikat a versenyzők élőben is bemutatták az akadémikusokból és gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottságnak, amely végül kiválasztotta a legígéretesebb műszaki, illetve természettudományos eredményeket produkáló és díjazásra-elismerésre leginkább méltó faitalokat.

Első díjat nyert

  • Kocsis Ábel és Bór Dorina (Soproni Széchenyi István Gimnázium, illetve Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) Mennyire vagyunk tartósak? (Gerincgörbületek kirajzolása Tolival) című pályázatával. A pályázók által kifejlesztett eszköz (Toli), illetve a hozzá kapcsolódó számítógépes program feladata a gerinc testfelszíni kontúrjának meghatározása, könnyen, gyorsan, egy laikus által is értelmezhetően. Az eszköz alkalmazható a védőnő által végzett szűrés segítésére, illetve a gerincállapot rendszeres otthoni ellenőrzésére, hiszen a gerincferdülés akár egy hónap alatt is kialakulhat.
  • Molnár Áron (Székesfehérvári SzC Széchenyi István Műszaki Szakgimnáziuma) Új típusú ferrofluidos dőlésérzékelő szenzor című pályázatával. A kutatás célja vasmag helyett ferrofluidummal működő dőlésérzékelő kifejlesztése és tesztelése volt. A pályamű formájában elkészült szenzor pontosságban felülmúlja a piacon kaphatók jórészét. Ebből adódóan felhasználási lehetőségei igen széleskörűek, leginkább a nagyon pontos szögmérésben segítheti a kutatók és mérnökök munkáját.
  • Puskás Dávid (Bolyai Farkas Elméleti Líceum, Marosvásárhely) 3D nyomtatott Holdbázis című pályázatával. A Földről a Holdra szállított távvezérlésű 3D nyomtató-roverek egy automatikusan felfúvódó dómot építenek körbe megszilárdított holdporral, így alakítva ki a nagy szilárdságú és kellő védelmet nyújtó holdbázist. A kutatás célja a 3D-nyomtatással előállított bázis kivitelezhetőségének, az ötlet gyakorlatba ültetésének, valamint a követelményeknek (védelem, biztonság, gazdaságosság) megfelelés vizsgálata volt. A kutatás kiterjedt a holdi talaj megfelelő utánzására, az anyagi tulajdonságok mérésére, vizsgálatára, végül a célnak megfelelő 3D-nyomtató létrehozására és a bázis megtervezésére.
  • Tóth Bence (NYSZC Bánki Donát Műszaki Középiskolája és Kollégiuma) Okoskesztyű című pályázatával. Az eszköz kifejlesztésének célja, hogy megkönnyítse a jelnyelv-tanulás folyamatát. A kesztyű felismeri az egyes jelnyelvi elemeket, amelyhez rendelt hangfájlokat a kesztyűhöz kapcsolt központi egység lejátssza. A tanulás megkönnyítésén túlmenően a siket használók az eszköz segítségével már önállóan képesek olyan ügyeket is elintézni, amelyekhez eddig segítségre volt szükségük.

A négy elsődíjas pályázó közül Kocsis Ábel, Molnár Áron és Puskás Dávid kapta meg a lehetőséget a bíráló bizottságtól, hogy hazánkat képviselje szeptemberben az Európai Unió fiatal tudósok észtországi versenyén, amelyen 37 ország polgárai versenyeznek a 3500–7000 eurós díjakért.

A 2017 decemberében megrendezendő Stockholm International Youth Science Seminar-on, valamint ehhez kapcsolódóan a Nobel-díj átadási ünnepségen haznkat Molnár Áron képviselheti.

Valamennyi díjnyertes pályamunka, valamint a leglátványosabb, kiemelt dicséretben részesített találmányok és tudományos kutatási eredmények ma és holnap megtekinthetők az Ericsson Magyarország budapesti K+F központjában (Budapest, XI., Irinyi József utca 4., B-épület).