Ignatieff és Soros a CEU-ról az EU-ban

Demokrácia és tanszabadság Orbán Viktor Magyarországán – címmel közölte a CEU elnökének, Michael Ignatieffnek a véleménycikkét a brit The Guardian.

Az írás azonnali reakció szintén a The Guardianben, Tibor Fischer tollából megjelent cikkre, amely már a címével is kimondja a lényeget: «Nem ismerem el, hogy Orbán Viktor zsarnok lenne». Fischer Tiborról annyit érdemes tudnunk, népszerű, magyar származású brit regényíró, akinek szülei 1956-ban hagyták el az országot, a Béka segge alatt című regényével futott be a nemzetközi irodalomba 1992-ben, és 2014-ben a Magyar Tigris címmel adott ki újabb magyar vonatkozású regényt. A The Guardianben pedig arról írt, hogy méltatlanul támadja Orbán Viktort a nyugati, a liberális média, a többek között a The New York Times, hisz’ Magyarországon demokrácia van.

Ignatieff rektor pedig három másik szerzővel, de külön-külön szállt vitába a magyar–brit regényíróval. Köztük a Liverpooli Egyetem professzora, egy prágai jogvédő és a Human Rights First civil jogvédő szervezet tagja is reagált Fischer Tibor írására. Michael Ignatieff cáfolja, hogy az egyetem működése eltért volna a többiétől, és hogy nem felelt volna meg az akkreditációs követelményeknek. A CEU-nak nem voltak privilégiumai és nem is követelt magának speciális bánásmódot.  Persze Fischer Tibornak joga van véleményt formálni, de nincs joga hamis állításokat megfogalmazni.

A Gazeta orosz napilap szerint a Brexit után Magyarország vált az euro-szkepticizmus mérvadó központjává. Az újság szerint elegendő szavazat híján elbukott ugyan a menekült-kvótáról tartott referendum, ennek ellenére a magyarok támogatják Orbán Viktor migráns-ellenes politikáját. Sőt, ennek következtében Soros György népszerűsége is leáldozott. A globalisták Trump győzelmével visszaszorulnak, és függetlenül a CEU-n zajló oktatás színvonalától Soros György nemkívánatos személy lett a modern Magyarországon a nyílt társadalmat és a globalizmust hirdető eszméi miatt.

Az Euractiv pedig arról tájékoztat, hogy a ma, hétfőn Michael Ignatieff fog tárgyalni Brüsszelben a CEU sorsáról, csütörtökön pedig Soros Györgyöt fogadja Jean Claude Juncker bizottsági elnök és Frans Timmermans első alelnök. Május elejére ígérte a bizottsági szóvivő Brüsszelben, hogy válaszolni fognak az Orbán-kormány „Állítsuk meg Brüsszelt!”-kampányára, reflektálnak a kihívásra.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt tüntetéséről a Reuters és az AP hírügynökség is hírt adott, s ezek alapján a többi között az amerikai konzervatív, Trump-párti FOXnews is beszámolt: „Humor és szarkazmus a kormányellenes tüntetésen” címmel. De ide sorolható a The Washington Post és például az ABC News is, amely szintén közlésre érdemesnek tartotta a magyarországi tüntetésről szóló beszámolót.

Röviden ismertetve a CEU és a civilek ellen hozott törvényeket, valamit Orbán orosz-barátságát, a cikk Kovács Gergőtől, a párt vezetőjétől két passzust is közöl a tüntetésen elhangzott beszédéből: „jó, hogy még nem vezették be az eurót, de ugyanakkor nagy szégyen, hogy még nem fizethetünk orosz rubellel”. „Elég a nonszenszből, mint például a demokráciából!” „De elég Brüsszelből is, amelyik kitömi a zsebünket pénzzel.” 

Az orosz Szabad Sajtó (Szvobódnaja pressza) portál a prostitúció posztkommunista helyzetével foglalkozik, de már a címében is Magyarországot emeli ki. A volt szocialista tábor országaiban az Európai Unióhoz történt csatlakozás után indult igazán virágzásnak a prostitúció – állítja az orosz lap, mivel hogy a kezdetekkor alig volt mivel kereskedni. Mára pedig még Amszterdamot is beelőzve Európa szexturizmusának legnépszerűbb országa hazánk lett, ahol 15 ezer prostituált dolgozik legálisan. Népszerűségét pedig természetesen annak is köszönheti, hogy olcsóbb, mint Hollandia. Ellenben az utóbbi években felerősödött a szex-kereskedelemmel szembeni tiltakozás, mivelhogy a homoszexuális prostitúció is terjedőben van. Majd a cikk a Jobbik párt ifjúsági tagozatának egyik tagjával készített interjút hozza nagy terjedelemben. S ebben Borhács Robert úgy fogalmaz: nem azt mondom, hogy halállal kell büntetni a homoszexualitást, de annak prostitúcióját mindenképpen be kell tiltani, s akkor eltűnik a szenny az utcákról.

Az izraeli Haaretz most tartotta fontosnak közölni, hogy az amerikai demokraták Trumptól követelik Gorka Sebestyénnek, egyik bennfentes nemzetbiztonsági tanácsadójának a menesztését antiszemita kapcsolatai és a «történelmi vitézi rendnek» tett esküje miatt. Eliot Engel képviselővel az élen 18 újabb képviselő írt levelet a hétvégén Donald Trumpnak, arra kérve az elnököt, azonnal váljon meg tanácsadójától. Jarred Nadler, New York képviselője pedig alapos vizsgálatot követel a Gorkának a «vitézi renddel» kialakított kapcsolatáról, mivelhogy utóbbi mindvégig tagadta eszmei közösségét a társasággal.