Ingatlan-átlagárak: Heves megye és a fővárosi XXII. kerület drágult a leglátványosabban

Az idén szeptember végéig országosan 4,2 százalékos ingatlandrágulást mutat az OTP Lakóingatlan Értéktérkép[1]. A bank szakértői a lakáspiaci árváltozás és aktuális árszint „leg”-jeit vizsgálják.

Hazánkban negyedévről negyedévre lassul az drágulás az ingatlanpiacon, mi több, a fővárosban és a városokban már némi csökkenés tapasztalható. Tavaly szeptember végéig a tizenkilenc megye egyikében sem csökkent az eladott lakóingatlanok átlagára a 2019-ig hasonló időszakkal összevetve. A listavezető a többinél olcsóbbnak számító Heves, Békés és Tolna megye, 20–27 százalék közötti árnövekedéssel.

Az eladott lakóingatlanok átlagára országosan tavaly január 1–szeptember 30. között 401 ezer (Budapesttel nem számolva 285 ezer) forint volt négyzetméterenként. A 645 ezer Ft/m2-es átlagos árszintű Budapest mögött (Győr–Moson–Sopron megyét tavaly óta megelőzve) jelenleg Pest megye a legdrágább, 406 ezer Ft/m2 átlagárral. A legolcsóbb megye, egyedüliként a 200 ezres szint alatt, ismét Nógrád, 110 ezer Ft/m2 átlagárral.

A megyeszékhelyek átlagáraiban 2019-hez képest nincs látványos változás a sorrendben. A legdrágább változatlanul Debrecen és mostanra Székesfehérvár, Veszprém és Győr is átlépte a 400 ezer Ft/m2 szintet. Salgótarján továbbra is messze lemaradva a sereghajtó, 124 ezer forintos átlagos négyzetméterenkénti árral – a látványos áremelkedés ellenére.

A fővárosban is évek óta tartó irányzat, hogy a sokáig olcsónak tekintett peremkerületekben meglódultak az árak, és ez az idén is érvényes. A rangsort csaknem 20 százalékos éves drágulással vezeti a XXII. és a XX. kerület; a hagyományosan legolcsóbb XXIII. kerület is az élbolyban van áremelkedést tekintve. A második legdrágább budai kerület a XII., melynek pesti társa a XIII. kerület lehet.

Továbbra is vezeti a budapesti árrangsort – 941 ezer Ft/m2 átlagárral – az V. kerület. A második legdrágább a tavaly óta három helyezést javított XII. kerület. Bár a lista végén továbbra is Pest peremi városrészek találhatók, a XXIII. kerület az egyetlen, ahol az átlagos árszint még mindig 400 ezer Ft/m2 alatt marad.

A 161 budapesti irányítószám-körzetet tekintve egy év alatt 38%-kal drágult (és ezzel az élen áll) a 1204-es körzet, azaz a XX. kerület központi része. Emellett a 1125-ös (XII. kerület, Istenhegy-Kútvölgy-Virányos) és a 1171-es (XVII. kerület, Rákoscsaba-Rákoskert) körzet árnövekedése haladja meg a 30 százalékot.

A hagyományosan legdrágább V. kerületi körzeteket az idén letaszította a trónról a 1065-ös irányítószámú VI. kerület, Belső-Terézváros egy része; egyedül ott lépi át néhány ezer forinttal az egymilliós szintet az átlagos négyzetméterár. A 900 ezres szintet emellett még tíz, a 800 ezres limitet pedig további 11 irányítószám-körzet haladja meg, mind a budai és a pesti belvárosi kerületekben.

[1] https://www.otpbank.hu/OTP_JZB/file/OTP_Lakoingatlan_Ertekterkep_2020_2.pdf