Ingatlanpiaci legek: a 272 éves budai lakástól a 10 négyzetméteres „minimini” garzonig

Az idén sem volt hiány az ingatlanpiacon a szélsőségekből: 1,1 milliós négyzetméterár egy házgyári lakásért…befektetésként vásárolt 10 négyzetméteres minigarzon… lakás egy 272 éves épületben… Az év utolsó napjaiban a Duna House szakértői összegyűjtötték a legérdekesebb fővárosi ingatlanpiaci adatokat. (A nyitó képhez: Tokió, Oszaka és Yokohama a világ legdrágább városai közé tartoznak. Megfizethető lakást gyakorlatilag lehetetlen találni. Az ottani mini- és mikrolakások néha alig öt négyzetméteresek. Speciális bútorok, szervezési rendszerek és a funkcionalitásra való összpontosítássegít egyigazi otthon kialakításában – még a legkisebb helyen is. Forrás: https://www.newyorker.com)

Rapszodikusan alakult a 2022. év a fővárosban: a változó körülmények ellenére is jó befektetés az ingatlanvásárlás a legkülönfélébb ízlésű vevők számára.

A Duna House közvetítésével zárult tranzakciók alapján az ingatlanvásárlók a legtöbbet, átlagosan 83,6 millió forintot a pesti V. kerületben költöttek, általában 77 négyzetméteres ingatlanokra. A sorban a második, 78,8 millió forinttal a XII. kerület, ahol az átlagos ingatlanméret 71 m2 volt, a harmadik 74,5 millió forintos átlagárral a II. kerület, ott átlagosan 74 négyzetméteres otthonokra szerződtek.

Panellakásra a legmagasabb négyzetméterárat, mintegy 850 ezer Ft-ot, ezáltal a legtöbbet, átlagosan 43,6 millió forintot a XI. kerületben költöttek a vevők. Pénzükért kereken 50 négyzetméteres házgyári lakást kaptak azok, akik a budafoki lakótelepeken vettek ingatlant.

A fővárosi új építésű ingatlanoknál már furcsaságnak számít, ha egymillió forintnál alacsonyabb négyzetméteráron hirdetik és adják el őket. A budapesti 23 kerületből ötben már a használt ingatlanok négyzetméterára is meghaladta a milliós határt az idén. A XII. kerületben átlagosan 1,1 millió forintos négyzetméteráron lehet használt lakást vagy házat vásárolni, nem sokkal kevesebbért, átlagosan 1,09 millióért négyzetméterenként volt kapható használt ingatlan az V. kerületben, és a II., az I. és a III. kerületben is meghaladta az 1 millió forintot az átlagos négyzetméterár.

Az otthonteremtés a XIX. kerületben oldható meg (nem a legolcsóbban, hanem) a legalacsonyabb négyzetméteráron, megközelítőleg 600 ezer forintért kapható ott ingatlan négyzetméterenként.

A legtekintélyesebb árat, 68,5 millió forintot azonban mégis egy óbudai, panelprogramos, lakótelepi házban található, 66 négyzetméteres, erkélyes, a budai hegyekre néző, örökpanorámás, 9. emeleti lakásért adtak. Ezért a háromszobás, tökéletesen és frissen felújított otthonért még az 1 millió forintot meghaladó négyzetméterárat sem sokallta a vevő. A legkimagaslóbb négyzetméteráron értékesített panellakás azonban a XIII. kerületben, a Pozsonyi úton talált gazdára 39 millió forintért. A 36 négyzetméteres, jó állapotú, a Szent István park közelében található ingatlanért csaknem 1,1 millió forintot adtak négyzetméterenként. A legalacsonyabb négyzetméterárat, 463 ezer forintot, egy csepeli, 25,5 milliós, 55 m2-es, lakható, lift nélküli házban, a negyedik emeleten található ingatlanért fizették – a Duna House statisztikája szerint. A legolcsóbb panellakásra 5,5 millióval kevesebbért szerződött az új tulajdonosa, amivel lesz is további munkája bőven, hiszen a megvásárlás pillanatában a 34 négyzetméteres alapterületű, kőbányai lakás lakhatatlan volt és teljes körű felújításra szorult.

Ha a mostani ütemben drágulnak a lakások, elkezdhetik építeni japáni módra a mikro-lakókapszulákat, mint amilyenek a Nakagin Capsule Tower-ban találhatók. (A kép forrása: https://www.nationalgeographic.com)

A legcsekélyebb élettéret kínáló, az idén értékesített fővárosi lakás egy VI. kerületi, Andrássy úti, a Bazilika közelében, gyönyörű, patinás épületben található ritkaság, egy 10 négyzetméteres, galériás minilakás, amiért 17,5 millió forintot, azaz négyzetméteréért 1 750 000 millió Ft-ot adtak.

A befektetők által kedvelt, belső kerületek kiemelt jelentőségét mutatja, hogy egy hasonló méretű, külső területen elhelyezkedő, XIX. kerületi, 12 négyzetméteres, felújítandó, téglaépítésű minigarzonért csupán 483 ezer Ft/m2-es árat hajlandóak adni. Ez az ingatlan 5,8 millióért, 15 hónap alatt találta meg új gazdáját, miközben elnyerte az idén legolcsóbban értékesített fővárosi ingatlan címet is.

Az eladásra kínált fővárosi otthonok között nem ritka, hogy több mint 100 évvel ezelőtt épült házban található az ingatlan. Az idei adásvételek közül a „legkorosabb” címet egy fővárosi, III. kerületben, az óbudai Fő téren található műemlék társasháznak az 1750-es években épültrészében kialakított, felújított, kivételes hangulatú lakás szerezte meg.