Irán a nukleáris fegyver gyártásának küszöbén

(Euronews/Németh Árpád) Az iráni atomakták közül két témára összpontosít a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szokásos negyedéves, kétnapos találkozóján Bécsben. Nevezetesen Teherán túlzott nehézvíz-készletére, és arra a bejelentésére, hogy Fordóban folytatja az urándúsítást.

A fejlemények aggodalomra adnak okot. Kérdés, hogy Irán milyen rövid idő alatt állíthatja össze atombombáját. Az ügynökség kutatói és szakértői szerint Teherán tudományos téren és gyakorlatilag egyaránt érett a feladatra.

– Az iráni tudományos helytállás a tökélyre fejlődött. Nukleáris téren kifejlesztették az atomenergia felhasználhatóságának minden aspektusát. Ha pedig valaki készen áll az urándúsításra, akkor a nukleáris fegyver kifejlesztéséhez szükséges urán minőségét is el tudja érni dúsítással – mondta Pierre Goldschmidt, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség volt vezérigazgatója.

Irán fokozatosan megszabadul a 2015-i nukleáris megállapodás béklyóitól. És miközben az Egyesült Államok erőteljesen ellenzi a megállapodást, Európa a megmentésére törekszik.

– Európa nehéz helyzetben van, mert az európaiak természetesen megkísérlik megmenteni a megállapodást. Az unió azonban nem sokat tehet. Legfeljebb annyit – és Macron ezzel próbálkozik is – hogy meggyőzzék az amerikaiakat és az irániakat: a tárgyalás vagy legalábbis a tárgyalások megkezdése közös érdekük – folytatta Pierre Goldschmidt.

A Teherán és Washington közötti párbeszédnek nincs alternatívája – állítják a megfigyelők. Ő abban hisznek, hogy a háború egyik félnek sem áll érdekében.