Irán és Kína a legvérengzőbbek élén – kivégzések ezrével

Tavaly 23 országban legalább 1032 embert végeztek ki. Az Amnesty International 2015-ben 25 országban 1634 kivégzést dokumentált, amely 1989 óta a legmagasabb szám volt.

A legtöbb kivégzés Kínában, Iránban, Szaúd-Arábiában, Irakban és Pakisztánban történt – ebben a sorrendben. Kína maradt a legtöbb kivégzést végrehajtó ország – bár a halálbüntetés alkalmazásának valódi mértéke nem ismert, mivel ez az adat államtitoknak számít. Az 1032-ben nincs benne a Kínában feltehetően végrehajtott több ezer kivégzés.

Kínát kivéve, az összes kivégzés 87%-át mindössze négy országban – Iránban, Szaúd-Arábiában, Irakban és Pakisztánban – hajtották végre.

Kínában a halálbüntetés alkalmazása továbbra is az állam egyik halálos titka marad, de az biztos, hogy továbbra is több ezer embert végeznek ki évente – derül ki az Amnesty International ma megjelenő, 2016-i halálbüntetésekről szóló globális jelentéséből.

Az Amnesty International szintén ma megjelenő új, átfogó kutatása bemutatja, hogy a kínai hatóságok gondosan kidolgozott titkos rendszert alkalmaznak, hogy elfedjék a kivégzések sokkoló mértékét az országban, dacára annak, hogy a kormány folyamatosan azt kommunikálja, egyre többet tesz az igazságszolgáltatás átláthatóságáért.

Kínát leszámítva 2016-ban 1032 embert végeztek ki a világon. Kínában tavaly is több kivégzést hajtottak végre, mint a világ összes többi országában együttvéve

Az Amerikai Egyesült Államok 2006 óta először nincs az öt legtöbb kivégzést végrehajtó ország között, a hetedik helyre esett vissza, Egyiptom mögé. A 20 kivégzés a legalacsonyabb feljegyzett adat volt 1991 óta.

Huszonhárom országban – tehát körülbelül a világ minden nyolcadik országából egyben – hajtottak végre tavaly kivégzéseket. A múlt húsz évet tekintve: 1997-ben még 40 ország hajtott végre kivégzéseket.

Fehéroroszország, Botswana, Nigéria és a Palesztin Autonóm Területek folytatták a kivégzéseket 2016-ban is. Csád, India, Jordánia, Omán és az Egyesült Arab Emirátusok – országok, amelyek 2015-ben végeztek ki embereket – tavaly nem jelentett egyetlen kivégzést sem.

Az országok több mint kétharmada (141) törölte el de facto vagy de jure a legszigorúbb büntetést; Benin és Nauru tavaly törölte el végleg a halálbüntetést minden bűncselekmény esetében. A világ országainak többségében, 104-ben ez a helyzet… 1997-ben még csak 64 ország törölte el teljesen a halálbüntetést.

Huszonnyolc országban változtatták át a halálos ítéleteket vagy kegyelmeztek meg a halálraítélteknek. Legalább 60 halálraítélt személyt tisztáztak a vádak alól 9 országban. Banglades (4), Kína (5), Ghána (1), Kuvait (5), Mauritánia (1), Nigéria (32), Szudán (9), Tavian (1) és Vietnam (2).

Az Amnesty International 3117 halálos ítéletet dokumentált tavaly 55 országban, amely látványos növekedés a 2015-i tényhez képest (1998 ítélet 61 országban). Számottevő növekedés történt 12 országban, bár néhány esetében, mint Thaiföld, a növekedés oka: a hatóságok most részletes információkat közöltek az Amnesty Internationallel.

Legalább 18 848 személy volt siralomházban 2016 végén. A következő kivégzési módokat használták világszerte: lefejezés, akasztás, méreginjekció és golyó általi halál. Nyilvános kivégzéseket Iránban (legalább 33) és Észak-Koreában hajtottak végre.

A jelentések rámutattak, hogy legalább két személy 18 év alatti volt, amikor elkövette a bűntettet, amelyért halálra ítélték és kivégezték Iránban.

Számos országban, ahol embereket ítéltek halálra és végeztek ki, az eljárás nem felelt meg a nemzetközi tisztességes tárgyalásra vonatkozó előírásoknak. Néhány esetben kínzással vagy más kegyetlen, embertelen bánásmóddal kikényszerített vallomások alapján ítéltek el embereket például Bahreinben, Kínában, Iránban, Irakban, Észak-Koreában és Szaúd-Arábiában.

Amerikai kontinens

Nyolc éve az Egyesült Államok az egyetlen olyan ország, amely kivégzéseket hajtott végre az amerikai régióban. 2016-ban 20 embert végeztek ki, nyolccal kevesebbet, mint egy évvel azelőtt. Ez volt 1991 óta a legalacsonyabb feljegyzett adat egy év alatt. Ez a kivégzési arány a fele a 2007-i, harmada a 1997-i adatoknak.

Öt állam hajtott végre kivégzéseket 2016-ban az előző évi hat helyett. A Georgiában végrehajtott kivégzések majdnem megduplázódtak az előző évhez képest (5 helyett 9), míg Texasban majdnem feleződtek (13-ról 7-re csökkent). E két szövetségi állam együtt volt felelős az ország összes kivégzésének a 80%-áért. A múlt év végén 2832 ember volt siralomházban az Egyesült Államokban.

A halálos ítéletek száma az USA-ban is csökkent a 2015-i 52-ről 32-re (38%-os csökkenés). Ez az 1973 óta feljegyzett legalacsonyabb szám.

Mindössze három másik állam a régióban, Barbados, Guyana és Trinidad és Tobago szabott ki halálos ítéletet 2016-ban. A Karib-térségben két állam Antigua és Barbuda, illetve a Bahamák átváltoztatták az utolsó halálos ítéleteiket.

Ázsia és a csendes-óceáni térség

Legalább 130 kivégzést hajtottak végre 11 országban tavaly, amely jóval kevesebb a 2015-ben 12 országban végrehajtott legalább 367 kivégzésnél. Ez főként Pakisztánnak köszönhető, ahol a kivégzések 239-cel (73%) csökkentek. Az adatok nem tartalmazzák a Kínában végrehajtott kivégzéseke, ahol még mindig ezrével végeznek ki embereket. Csakhogy a halálbüntetés alkalmazásának valódi mértéke Kínában ismeretlen, mivel ezt az adatot államtitokként kezelik.

Az új információk a kínai, malajziai és vietnami kivégzésekről rávilágítottak az országok a halálbüntetési titoktartásának mértékére. A parlament nyomására Malajzia kormánya felfedte, hogy 9 embert végeztek ki 2016-ban, és 2016. április 30-án 1042 ember várta a kivégzését.

A vietnami új adatok rámutattak, hogy ez az ország volt a világ egyik legnagyobb kivégzője. A vietnami nemzetbiztonsági minisztérium 2017. februári jelentése szerint 2013. augusztus 6-a és 2016. június 30-a között 429 fogollyal végeztek. Ebben az időszakban csak Kína és Irán végzett ki több embert.

A régió 18 országában legalább 1224 új halálos ítéletet hoztak, amely észrevehető növekedés (85%) a 2015. évi 661-hez képest. Ez Banglades, India, Indonézia, Pakisztán és Thaiföld adatainak tekintélyes növekedésével van összefüggésben. A thaiföldi hatóságok először a múlt évek során kiadták az Amnesty Internationalnek a teljes adatot: kiderült, hogy 216 új halálos ítélet született.

A Fülöp-szigetek rossz irányba indult el, amikor bejelentette: lehet, hogy visszatér a legsúlyosabb büntetéshez, és közel hat évtized után ismét a halálbüntetés visszaállításával fenyegetőzött a Maldív-szigetek.

Szubszaharai Afrika

A halálbüntetés alkalmazása Afrika Szaharától délre eső területein vegyes képet mutatott. Miközben kevesebb kivégzésről számoltak be, a kiszabott halálos ítéletek aránya 145%-kal emelkedett. Legalább 22 kivégzést hajtottak végre öt országban (2015-ben 43-at 4 országban).

A halálos ítéletek száma 443-ról legalább 1086-ra emelkedett 2016-ban, főleg a Nigériában tapasztalt növekedés (171-ről 527-re) miatt, amely több halálos ítéletet hozott tavaly, mint bármely más ország Kínát leszámítva. Annak a veszélye, hogy embereket olyan bűncselekményekért végeznek ki, amelyet nem követtek el, mindig jelen van: a világban feljegyzett felmentések fele Nigériában volt (32).

Európa és Közép-Ázsia

Fehéroroszországban ismét kivégzést hajtottak végre 17 hónapos szünet után. Egyedül két ország, Fehéroroszország és Kazahsztán alkalmazza a halálbüntetést a régióban.

 

Közel-Kelet és Észak-Afrika

A dokumentált kivégzések száma 28%-kal csökkent a Közel-Keleten és Észak-Afrikában az előző évhez képest: 1196 kivégzésről 856-ra.

Irán egyedül volt felelős az összes feljegyzett kivégzés kétharmadáért a régióban, még úgy is, hogy az Iránban végrehajtott kivégzések száma 42%-kal csökkent az előző évhez képest (977-ről legalább 567-re).

Szaúd-Arábia legalább 154 embert végzett ki – fenntartva a 2015-ben elért magas szintet (158), amely 1995 óta a legmagasabb feljegyzett adat az országban.