Ízes, illatos bestseller: igazi nyári olvasmány

Úgyis otthon voltál, s ha otthon voltál, mit csináltál? Hát ettél. Ha meg ettél, és jót akartál falatozni, akkor sütöttél-főztél magadnak. – Milliónyi pék, cukrász és szakács országa lettünk, mert ehhez is értünk. Mi az, hogy értünk!? Mesterek vagyunk! Konyhaművészek!

Dől is belőlünk a gasztroblog, a nagy konyhai megmondó cunami, fotókkal posztolt, egymásra licitáló konyhasarki dizájnos idill. Manapság ebben járunk térdig.

Ehhez képest, ha esetleg olvasol is, két főzős tévéműsor és az internetről rád vigyorgó három tartalom között, akkor itt van valami valóban szórakoztató, elegáns delikát, ami nem is hizlal, ellenben ízes, illatos, sírós-nevetős, az összes érzékre ható kaland.

Egy könyv, ami könnyű és végtelen szárnyalást kínál a hosszúra nyúlt a négy fal közti punnyadás után. Egy romantikus bestseller felszabadult nyári napokra Samantha Vérant regénye, Sophie Valroux titkos francia receptjei.

Sophie Valroux Franciaországban született amerikai. Nagy álma, hogy nő létére igazi sztárséf legyen. Amikor kisgyerek volt, nyaranta a nagymamája sok mindenre megtanította az ételekről, a főzésről. Gimnázium után pedig elvégzi a konyhaművészeti képzőintézmények fellegvárának számító Culinary Institute of Americát. Már csak egy fél lépés választja el Sophie-t attól, hogy dédelgetett álma valóra váljék, ám akkor egy pillanat alatt atomjaira hullik a karrierje: kirúgják a menő étteremből.

Csőstül jön a baj: imádva szeretett nagymamája stroke-ot kapott. Sophie az éjjeli géppel Franciaországba utazik. Gyerekszemmel úgy emlékezett, egyszerű kisbirtok volt a mama otthona; ám most aprócska, francia luxuskastélyban találja magát, amelynek szőlőskertje van, és amelyben két étterem is üzemel. Sophie, ahogy megpróbálja újra megvetni a lábát a konyhán, apránként ráébred, már az álmai sem a régiek – lassanként megváltozott mindaz, amire valójában vágyik.

A szerző, Samantha Vérant már több regénnyel előállt, figyelmet keltett, ám ezzel a könyvvel magára zúdította a nemzetközi dicséretáradatot. Nemcsak könyvesfórumok, de a gasztronómia világa is egyöntetű elismeréssel fogadta Sophie történetét. Vérant utazásfüggő, önjelölt borszakértő és eltökélt otthoni séf – még ha alkalmanként unortodoxok is a receptjei. Franciaország délnyugati részén él, férje francia és szexi és rakétamérnök. Már gyerekkorukban megismerkedtek, aztán Samantha húsz évig rá sem hederített a jövendőbelijére. Ha éppen nem túrázik Provence-ban vagy a Pireneusokban, ezredszer is átismétli a francia igeragozásokat – sosem fogja feladni, és megtanulsi sem!

„Samantha Vérant imádja Franciaországot, és imádja az ételeit – e két szenvedélyét hozza össze ebben a vibráló, érdekfeszítő regényben. A receptek és a szereplők kilépnek az oldalakról, olyan valóságosak. Vérant bátran mozgósítja olvasóinak mind az öt érzékét, a szívünkről nem is beszélve. Tökéletes regény annak, aki élvezi az ételeket és a nagyszerű történeteket.” – állítja Michelle Gable író, a The New York Times bestseller-listájának egykori éllovasa.

Az új könyv kapcsán készült interjúban arról faggatták Samantha Vérant-t, hogyan is kezdődött Sophie meséje. „Valamikor, 2016-ban olvastam egy cikket, amely rávilágított arra, hogy a Michelin csak a női szakácsok egy százalékának adományozta jeles csillagait. Ez meglepett és nagyon feldühített. Elkezdtem kutakodni és szövögetni a cselekményt. Ahogy írtam az első változatot, egyre több cikkre bukkantam, ami a nők nehéz helyzetét mutatta a csillogó konyhák világában. A történet gyakorlatilag önmagát írta. A főzés iránti szeretetem és a délnyugat-franciaországi életem is ihletet adott. Ráadásul a kutatás szórakoztató volt.”

És igen, mondhatjuk, szórakoztatóra sikerült a végeredmény is. A szerző meggyőzően mutatja be Sophie küzdelmét, hogy uralni tudja nem éppen könnyű – és általában férfiasnak gondolt – hivatását, miközben gyerekkori szerelmével újra találkozik és a történet romantikus szála is magával ragadó.

Vérant csábító kulináris története a romantika rajongóinak és az ínyenceknek egyaránt tetszeni fog, mi több, a könyv Sophie ínycsiklandó receptjeivel egészül ki. Érdemes belekóstolni! – Samantha Vérant: Sophie Valroux titkos francia receptjei. Next21 Kiadó, 2021.