Járványadatok – ki hogyan intézkedik?

Ezúttal kénytelenek vagyunk a koronavírus-járványra összpontosítani, a helyzet ugyanis egyre drámaibb. A Reuters beszámol arról, hogy Magyarország tegnap 10 265 újonnan kimutatott megfertőződést jelentett, ami március vége óta a legmagasabb szám, és hogy ennek nyomán a Magyar Orvosi Kamara a tömegrendezvények betiltására, valamint zárt térben a maszkviselés kötelezővé tételére szólított fel.

Közleményében az orvoskamara kezdeményezte, hogy az éttermeket, színházakat és mozikat csak védettségi igazolvánnyal lehessen látogatni. A Reuters beszámol arról is, hogy a kamara szóvá tette: a lassuló oltási kampányon túl nem látható semmi olyan óvintézkedés, ami a járvány megfékezését célozná. Miközben a napi új fertőzések száma közeledik a harmadik hullám csúcsértékéhez, a 11 265-höz, alig van érvényben bármilyen korlátozás, holott a beoltottság aránya elmarad az európai uniós átlagtól.

A Reuters kitekintése szerint az újabb fertőzési hullám egész Közép-Európán végigsöpör, és a kórházak keményen küzdenek, hogy megbirkózzanak a teendőkkel. Románia, a Cseh Köztársaság, Szlovákia és Lengyelország már szigorított a maszkviselési előírásokon. Magyarországon, a jövőre választások elé néző Orbán Viktor miniszterelnök kormánya sürgeti az embereket, hogy oltassák be magukat, kötelezővé tette az oltást az állami intézményekben, és felhatalmazta a magánvállalatoka is, hogy alkalmazottaikat kötelezzék az oltásra, de a zárt térben való maszkviselés előírásától tartózkodik, kivéve a tömegközlekedést és a kórházakat, ám egyéb korlátozás sincs érvényben – írja a Reuters.

Kedden a kormány azt jelentette be, hogy figyelemmel kíséri a helyzetet, és szükség esetén további intézkedéseket hoz.

A Reuters írásos kérdéseire az Orbán-kormányzat nem reagált.

A 10 milliós Magyarországon eddig több mint 32 ezer halálesetet tulajdonítottak a covid-járványnak, de csak 6 millió körül van a teljeskörűen beoltottak száma.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung közép-európai járványkörképe szerint Ausztria egyes részein kritikussá vált a kórházakban uralkodó helyzet, és Bécsben olyan intézkedések elrendelését vették fontolóra, amelyek jócskán túlmennek az oltatlanokra nézve már elrendelt karantén-előírásokon. A német lap feszültnek nevezi a csehországi és a szlovákiai helyzetet is. Adatai szerint egyébként Ausztriában már több mint 14 ezer új fertőződést mutattak ki 24 óra leforgása alatt, ami lényegesen meghaladja a korábbi hullámok csúcsértékeit.

Csúcsot döntött a járvány az Ausztriánál kicsit népesebb Csehországban is: 22 ezer napi új kimutatott fertőzéssel. Százezer lakosra vetítve hét nap összesített új esetszáma Ausztriában 953, Szlovákiában 792, Magyarországon 535 – közli a frankfurti lap. Az összegzés szerint eközben az egész közép-európai térségben mérsékeltnek mondható a teljes körű beoltottság aránya: Ausztriában 64, Magyarországon 60, Csehországban 58, Szlovákiában pedig csupán 43 százalék.  

A kórházak leterheltsége Ausztriában átlagosan még nem érte el a járvány korábbi hullámai során tapasztalt szintet: a covid-betegek számára fenntartott intenzívágyak most még kevesebb, mint a fele foglalt – korábban ez az arány időnként elérte a 60 százalékot is. Az egyes tartományok között azonban nagyok az eltérések. Salzburgban és Felső-Ausztriában a legsúlyosabb a helyzet. Salzburgban már kedden megalakították a tartományi klinikákon az úgynevezett triázs-bizottságokat, amelyek szükség esetén kénytelenek arról dönteni, hogy melyik beteg kapjon elsőbbséget az intenzívágyra kerülést illetően.

Ausztriában a néppárti–zöld kormánykoalíción belül vita dúl: a zöldek további szigorítást szorgalmaznak, de a néppárti Alexander Schallenberg kancellár egyelőre elhárította az éjszakai vendéglátás teljes tilalmának az elrendelését, illetve a lezárások kiterjesztését az oltottakra. A tegnapi kormányülés után azonban nem zártak ki további intézkedéseket, holnap pedig a tartományi vezetőkkel tanácskozik a kormányzat.

Csehországban az immár csupán ügyvezető kormány élén álló Andrej Babiš bejelentette, hogy a jövő héttől a vendéglátó- és szálláshelyeket, valamint a rendezvényeket csak a felgyógyultak, illetve beoltottak látogathatják. Szlovákiában már a múlt héten szigorítottak: ha a hatóság egy munkahelyen fertőzötteket talál, harminc napra akár azonnal hatállyal bezárattathatja a munkahelyet.

Érdemes összevetni az imént említett adatokat a friss német számokkal is. A Neue Zürcher Zeitung ismertetéséből például kiderül, hogy a 10 milliós Magyarországon 10 ezerre emelkedett az újonnan azonosított fertőződések napi száma, a 83 milliós Németországban ez most 65 ezer. Százezer lakosra vetítve hét nap összesített új esetszáma Magyarországon 535, a jó nyolcszor több lakosú Németországban 337. Magyarországon 60, Németországban 67 százalék azok aránya, akik megkapták a két oltást. Ennél is beszédesebb azonban, hogy

Magyarországon a legutóbbi adatok 10 ezernél valamivel több új megfertőződés mellett 178 halottról szólnak, Németországban viszont a 65 ezer megfertőződés mellett 264 elhalálozásról, vagyis az elhalálozási arány Németországban sokkal alacsonyabb. Mindemellett a svájci lap idézi Lothar Wielert, a Robert Koch Intézet elnökét, aki szerint nagyon rossz karácsonyra kell számítani, ha most nem tesznek intézkedéseket.