Jó 3300 millió forintért vinné Felcsútra Orbán az olasz szuperkupát

Meg nem erősített, de eddig nem is cáfolt lapértesülések szerint Orbán Viktor nyolcmillió eurót, magyar pénzre átszámítva mintegy 3300 millió forintot ajánlott fel, hogy Felcsúton, a Pancho Arénában rendezzék az olasz szuperkupa, a Supercoppa Italiana döntőjét.

Nem a saját pénzéből ennyire nagyvonalú a miniszterelnök! Köztudott, hogy neki magának alig van megtakarítása, ezt az összeget a magyar adófizetők adnák össze, hogy a Kedves Vezető kedves falujában rendezzék az olasz első osztály (Serie A) és az olasz kupa (Coppa Italia) győztesének összecsapását.

A hírt megszellőztető Football Italia emlékeztet arra, hogy az olasz szuperkupát egy ideje nem Olaszországban, hanem külföldön rendezik. A 2023. január 18-i mérkőzés megrendezésére a szaúd-arábiai Rijád is bejelentkezett, az ottani előkelőségek még Orbán Viktornál is többet (csaknem a háromszorosát, 23 millió eurót) ajánlottak a mérkőzés megrendezésének jogáért. A két összeg közötti különbség tetemes, ám Orbán így sem esélytelen az arab sejkek pénzével szemben. A magyar miniszterelnök ajánlatát az teszi versenyképessé, hogy Magyarország sokkal közelebb van Olaszországhoz, mint Szaúd-Arábia, s a két érintett klub, a Milan és az Inter esetleg hajlik arra, hogy megspórolják maguknak és szurkolóiknak az ötezer kilométeres szaúdi kiruccanást, és ehelyett a számukra ugyan ismeretlen, ám sokkal közelebbi (Közép-Európa és vidéke – a szerk.) Felcsúton mérkőzzenek meg egymással.

Felcsút alig kétezer lakosú falu, mindeddig nem rendezett hasonló sporteseményt, ám valahol el kell kezdeni, s az Inter, valamint a Milan összecsapása bizonyára telt házat vonzana a máskülönben csak mérsékelten (sic!) látogatott Pancho Arénába. Hogy mi lesz a történet vége, az idővel kiderül, jó tudni viszont, hogy ez a 3300 millió forint már most rendelkezésre áll, nem kell arra várni, hogy az EU kifizesse a helyreállítási alapokból nekünk szánt összegeket. Utóbbi ugyanis csak a pedagógusok fizetésének emelésére vonatkozik, ők nem annyira szerencsések, mint a futballisták, mert bár a kormány szerint a tanárok igénye jogos, a követeléseiket csak akkor tudják teljesíteni, ha az EU-tól megérkeznek az ígért ezermilliók.

Amúgy meg ne legyintsünk, hogy Orbán már megint a pénzünket pazarolja. Ha jól sül el minden, vagyis a csapatok, valamint a felcsúti stadionba kilátogató nézők is elégedettek lesznek, akkor nincs megállás, határ a csillagos ég. Talán egyszer a Super Bowl-t is el lehet csábítani, s némi szerencsével ENSZ-közgyűlési ülésszakot, vagy olimpiát is rendezhetnének a Pancho Arénában.

Vegyük már észre, hogy nem egyszerűen a valósággal vesztésre álló csatát vívó elme víziójáról van szó: az olasz szuperkupa felcsúti megrendezése gyakorlati haszonnal is járna. Elég arra gondolni, hogy Orbán Viktornak nem muszáj honvédségi repülőgépet igénybe vennie, ha látni akarja a mérkőzést – csak kilép a kertje kapuján, néhány lépést megtesz, és már ott is van a stadionban.