Jó hír a diákoknak: csökkentek az albérletárak

A budapesti belvárosban és a megyeiváros-központokban érezhetően, legalább tíz százalékkal csökkentek az albérletárak, ám Budapest egyéb részein és a kis városokban ennek éppen az ellenkezője igaz. Az Otthon Centrum tanulmánya szerint a fővárosban átlagosan 100 ezer forintért lehet bérelni egy egyszobás lakást, ugyanez az ország más tájain 70 ezerbe kerül.

Vegyes képet mutatnak az idén az albérletárak: a tavalyi első félévhez képest a téglalakások bérleti díja a pesti belvárosban tizedével, a régió-központokban hetedével csökkent, ugyanakkor Budapest többi részén négy, a kis, megyei jogú városokban pedig több mint tíz százalékkal emelkedtek.

A féléves adatok alapján Budapesten az egyszobás lakások átlagára 100 ezer forint körül alakult – városrésztől függetlenül. A bérleti díjakban számottevő különbség a két-, háromszobás lakások esetében tapasztalható a városrészek között. A kétszobás lakások bérleti díja a pesti belvárosban a legmagasabb: átlagosan 168 500 forintért lehetett bérelni egy ekkora ingatlant, Budán 147 500 forint volt a bérleti díj középértéke.

Kétszobás lakásokat a legkedvezőbben a külső pesti kerületekben lehetett kivenni, átlagosan 131 ezer forintot kértek ezekért. A háromszobásak bérleti díja viszont Budán megközelítette a 210 ezer forintot, ami magasabb, mint a belváros 178 ezer forintos átlagára. A külső pesti kerületekben 153 ezer forint körül alakult egy háromszobás lakás havi bérlése.

A megyei jogú városokat ennél alacsonyabb díjak jellemezték. Az egyszobás lakások bérleti díja a régió-központokban kicsivel 70 ezer forint felett, a kis, megyei jogú városokban kicsivel ez alatt alakult; a kétszobás lakásokért átlagosan 105 ezer forintot kellett fizetni. A háromszobás lakásokat a kis városokban átlagosan 149 ezer, a régió-központokban 135 ezer forintért lehetett kivenni.

Budapest XI. kerületében az egyszobás lakásokért havi 112 ezer, a kétszobásokért 133 ezer, a háromszobásokért 188 ezer forintot kellett fizetni. A pesti oldalon, a IX. kerületben 101, 135 és 150 ezer forintért lehetett egy-, kettő- vagy háromszobás lakást bérelni. A szintén népszerű XIII. kerületben az egyszobás lakások átlagos havi bérleti díja 100 ezer forint volt, a két-, háromszobások között nem volt lényegi különbség, ezekért havonta 180 ezer forintot kértek.

A vidéki városok között Székesfehérvár a legdrágább, átlagosan 116 ezer forint a havi bérleti díj. Miskolcon 107, a többi egyetemi városban pedig 100 ezer forint körül alakult a díj, a kis városokban pedig 80-90 ezer forintos albérlet árakat rögzített az Otthon Centrum összegzése.

A panellakások bérleti díját tekintve a fővárosban és a megyei jogú városok többségében átlagosan 5 százalékos az árcsökkenés a tavalyi első félévhez képest. A régió-központokban ellenben 5 százalékkal többet kellett fizetni az albérletekért. A bérleti díjak Budán átlagosan 130 ezer, a külső pesti kerületekben 122 ezer forint voltak az idei első félévben. A megyei jogú városokban 83 ezerért, a nagy egyetemi városokban pedig átlagosan 88 ezer forintért lehetett panellakást bérelni egy hónapra.