Juncker az EU helyzetéről – bárki meghallgathatja

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szeptember 12-én, szerdán tartja meg az Európai Unió helyzetét értékelő idei beszédét Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén. 
 
Az Unió helyzetét értékelő beszédben az elnök minden évben számba veszi az elmúlt év eredményeit és ismerteti a következő év fő céljait, teendőit. Felvázolja továbbá, miként fogja kezelni a Bizottság az Európai Unió előtt álló legsürgetőbb kihívásokat. Az idei beszédre a 2019. évi parlamenti választásokat megelőzően és a 27 tagú Európai Unió jövőjéről zajló vita jegyében kerül sor. Tavalyi beszédében Juncker elnök felvázolta elképzeléseit arról, hogyan alakulhat az Európai Unió 2025-ig. A beszédet konkrét kereskedelmi, befektetés-átvilágítási, kiberbiztonsági, ipari és adatvédelmi kezdeményezések kísérték. Az idei beszédhez szintén társulni fognak olyan új javaslatok, amelyek azonnal tettekre váltják az elhangzott szavakat.
 
Az Unió helyzetéről szóló beszédaz Európai Parlamenttel és a Tanáccsal folytatandó annak a párbeszédnek a kezdete, amelynek célja a Bizottság éves munkaprogramjának előkészítése. A beszédet az európai parlamenti képviselőkkel folytatott plenáris vita követi. Az Unió helyzetéről szóló beszédre első alkalommal 2010-ben, a Lisszaboni Szerződés hatálybalépését követően került sor.

A beszédet élőben közvetíti szeptember 12-én, 9 órától: