Kaczynski és Orbán folyton ellenséget keres, káoszt akar Európában és pénzért tartja a markát

Adam Michnik szerint egyértelmű, hogy Kaczynski meg akarja gyengíteni az uniót, e célból összefogást készít elő Orbánnal, Salvinival és Le Pennel, továbbá a spanyol és német szélsőjobbal – írja a német Der Spiegel a lengyel Gazeta Wyborcza főszerkesztőjének véleményét idézvén. Európa-ellenes kominternt igyekeznek tető alá hozni, hogy véget vessenek a melegek, a kozmopoliták és a liberálisok vélt uralmának. Amíg Trump volt Amerikában az elnök, a próbálkozása sokkal nagyobb sikerrel kecsegtetett, de azóta isten sajnálatos módon a hátsó fertályát fordította a lengyelek erős embere felé – tette hozzá.

A PiS vezetője egyfolytában káoszt akar előidézni a földrészen, noha – minden Moszkva-ellenesség dacára – pont azt csinálja, ami Putyinnak jó. De ők ketten demokráciaellenes államban gondolkodnak. Kaczynski ugyanakkor feladatának tekinti, hogy megmentse országát az iszlámtól, a melegektől, az elváltaktól és a drogosoktól. Arról feltehetően nincs elképzelése, hogy az EU-val mit kezdjen, a lényeg, hogy dőljön továbbra is pénz Brüsszelből.

A kilépés nem szerepel az elképzelései között, az más kérdés, hogy amit csinál, az óhatatlanul odavezet. Belpolitikai okokból megy folyton neki a szervezetnek, mert folyamatosan ellenségre van szüksége, hogy az ország megmentőjeként tüntethesse fel magát. Viszont: amit az állammal tervez, az élesen ütközik az európai elvekkel. Így a lengyeleket az elszigetelődés fenyegeti.

A tét a demokrácia. Az igazságügyi tárca radikális vezetője, Ziobro teljes engedelmességre próbálja rávenni a bíróságokat, akárcsak egykor a bolsevikok. A gond ott van, hogy a megosztott társadalom egyik fele bedől a nacionalista, EU-ellenes lózungoknak. Segít ebben neki az egyház, főként az ország keleti felén. Kaczynski ugyanakkor kiválasztottként tekint magára és közvetlen gárdájára.

Michnik úgy látja, hogy a rendszert csak olyan összefogással lehet megbuktatni, mint amilyet Magyarországon hozott létre az ellenzék. Ám mivel Lengyelországban a hatalomellenes erők is polarizáltak, inkább az valószínű, hogy két tömb lép koalícióra, és így már kormányképesek lehetnek. Vezetőjük az interjúalany által igen okosnak, tapasztaltnak tartott Tusk lehet, aki ráadásul eligazodik a világban. Ám mivel nem akármilyen személyiség, a tisztes középszer meglehetősen irigyen tekint rá.

Az, hogy mennyire jól seper az új berlini seprű, azaz a Scholz-kormány, majd kiderül, mindenesetre a hármas koalíció új irányt kíván szabni az EU-nak – tudható a Deutsche Welle német közszlolgálati rádióból. Merkelhez képest keményebb akar lenni a jogállam ügyében, bátrabban járna el a klímaváltozás visszaszorítására és határozottabb lenne Oroszországgal, valamint Kínával szemben.

Szóval tervben nincs hiány, de az első próbatétel hamarabb eljöhet, mint ahogy azt Scholz szeretné, hiszen az orosz mozgósítás miatt Ukrajna kapcsán már rég nem volt ennyire fenyegető a helyzet. Az előző kancellár brillírozott hasonló esetekben a tárgyalóasztalnál, utódjának még ki kell találnia magát. Ám ha harciasan lép fel, azzal kivívhatja a béke barátainak ellenállását az SPD-n, illetve a zöldeken belül. Kérdés, hogy eszközként mennyire jöhet szóba az Északi Áramlat 2 engedélyezésének megtagadása.

Azonkívül a szövetség szerint Európának gyorsabban és határozottabban kell cselekednie a jogállam védelmében – Magyar- és Lengyelországban. Ráadásul egy-két utánzó már a populista budapesti és a varsói autokraták farvizén halad. Itt az eddigi kormány gyengesége mutatkozik meg. Nagy megértést tanúsított a kelet-európai átmenet nehézségei iránt, ám közben ott egyesekből a demokrácia ellensége lett, és ezt az irányzatot most már nehéz megfékezni.

De még mindig nem túl késő. A sajtószabadság, a bíróságok és a demokratikus intézmények függetlensége, a civil társadalom szabadsága, az emberi jogok tiszteletben tartása nem puszta dísz, hanem Európa lényege. Itt az új német vezetésnek szélsebesen le kell vernie egy-két cölöpöt, még akkor is, ha ez először felháborodást kelt az EU-ban.

A többi területet illetően igazságos menedékrendszert kell kialakítani, de ebbe már Merkelnek is beletört a bicskája. Kínával szemben a földrésznek egy nyelven kell beszélnie, de ebbe lépten-nyomon beleszólnak a nemzeti érdekek.

Az jó, ha Németország nagyot akar markolni, ám itt be fognak inteni a partnerek, meg kell küzdeni a reálpolitikával, a vég nélküli válságokkal. Az jó, hogy Scholz ismeri az unió működését és türelmet tudott tanulni elődjétől. De már az is nagy teljesítmény lenne a részéről Európa szempontjából, ha legalább egy párat el tud érni céljai közül a következő években.

Az amerikai konzervatív The Wall Street Journal óv a pániktól a járvány 4. hulláma kapcsán, a vezércikk szerint azonban a legnagyobb veszély nem a tőzsdék zuhanása, hanem az, hogy még több kormány rendel el újabb zárlatot, és megint fizikai távolságot kell tartani, holott arra semmi szükség. Vagyis a félelem oka nem az új vírusváltozat maga.

Ám nem indokolt a hatalmas riadalom, mert ahhoz még túl keveset tudunk az Omicronról, viszont sok ismeret halmozódott fel a ragály hónapjai alatt. Az biztosnak látszik, hogy a kórokozó könnyebben terjed, és elképzelhető, hogy helyenként képes megkerülni a szervezet immunrendszerét. De ez már más variánsoknál is pontosan így volt. Mutálódik és ehhez petri-csészeként szolgálnak a krónikus betegségekkel küszködő páciensek.

Azonkívül akadtak törzsek is, amik csak helyben taroltak, pl. a kaliforniai Epszilon vagy a brazil Gamma. Nem árasztották el a világot, pedig nagy volt a félelem. Az viszont jó hír, hogy az Omicron ellen szükség esetén gyorsan meg lehet tenni az ellenlépéseket, amint az a Pfizer jelezte. A gyártók azonban nem szívesen módosítanak a szer szerkezetén, mert attól félnek, hogy sosem érnek a végére. Nem beszélve arról, hogy ily módon ronthatnak a hatékonyságon más változatokkal szemben.

Ugyanakkor a tapasztalatok azt mutatják, hogy az utazási megkötések sokat nem segítenek, mégis elképzelhető, hogy a kormányok újra lezárják a határokat. Éppen ez a félelem vezérli a piacokat. Pedig a tanulság az, hogy a zárlat többet árt, mint használ. Az emlékeztető oltások segíthetnek átvészelni a téli hullámot. Nagyobb gond viszont, hogy a szegényebb országokban csak kevesen kapták meg az ellenanyagot.

De még ennél is súlyosabb, hogy változatlanul nagy az ellenállás a vakcinákkal szemben. A világnak meg kell tanulnia együtt élni a folytonosan változó vírussal, és ez vonatkozik a politikusokra is.

A Bloomberg kommentárja arra figyelmeztet, hogy nagy baj lenne, ha blablának bizonyulna a nem egészen két hét múlva megrendezendő washingtoni demokrácia-csúcs, ha kimerülne zengzetes nyilatkozatokban és ünnepélyes fényképezkedésben. Az már önmagában vitát keltett, hogy Biden kiket hívott meg, miután pl. Kína kénytelen távol maradni, Tajvan viszont ott lehet. Igaz, utóbbi eleven demokrácia, ami persze nem mondható el olyan részvevőkről, mint, mondjuk, Pakisztán.

Ugyanakkor meghívót kapott Brazília, India és a Fülöp-szigetek, noha ők is ékes példái a demokrácia visszaszorulásának/visszaszorításának. Populista erős embereik a tekintélyelvűek forgatókönyvét veszik át, amikor egymás után borogatják fel a liberális elveket. És mostanság maga az USA sem jeleskedik, időnként nagyon hasonlít valamiféle szappanoperára, amit meredten néz a világ.

Ráadásul másutt is bajban van a jogállam. Mianmar, Afganisztán, Belarusz erősen tart a zsarnokság felé, és leszalámizzák a demokráciát Magyar- és Törökországban is – ez a két állam nem lesz jelen a közelgő nemzetközi konferencián.

Az emberiség kb. kétharmada tekintélyuralomban, illetve hanyatló demokráciában él. Időnként nagy gond a grasszáló korrupció, a lakosság bizalmatlan, apátiába süllyed. Máskor a hatalom számolja fel a fékeket és ellensúlyokat, ahogy az a lengyeleknél zajlik a bíróságok függetlenségének bedarálásával. A járvány azután csak rátett egy lapáttal, mert mentséget ad az autokratáknak.

Csaknem mindenütt megjelenik a dezinformáció és az összeesküvés-elmélet, rásegít a megosztottságra és a cinizmusra. E kampányok mögött gyakorta tetten érhetők Putyin meg a kínai vezető, Hszi, a liberális demokrácia önjelölt ellenségei.

Biden azért hívta össze a fórumot, hogy szövetséget kovácsoljon a tekintélyuralmak ellen. De nagy a veszély, hogy csupán semmitmondásra futja belőle, utána mindenki ott folytatja, ahol abbahagyta. Senki sem lesz szabadabb, mint előzőleg, viszont még jobban terjed a kiábrándultság.  

De jó lenne, ha a részvevők rájönnének, két ellenféllel néznek farkasszemet: az egyik külső, lásd Oroszországot és Kínát. Az alattomosabb viszont belülről leselkedik rájuk, a szabadság belső árulóinak és defetistáinak képében. Mert igaza volt Reagannek, hogy a szabadságért minden nemzedéknek meg kell harcolnia.

Ausztriában újabb 15 embercsempészt vettek őrizetbe, aki az utóbbi hetekben jó 700 illegális bevándorlót juttatott be az országba, a magyar–szerb határtól kiindulva – adja tudtul a Die Presse. A banda magyar rendszámú járműveket használt, egy-egy autóban 12-15 migránst helyezettel, többségük szír, libanoni és egyiptomi volt. Több esetben külön megerősítették a lengéscsillapítókat, hogy elbírjon ekkora súlyt.

Az útvonal Szlovákián és Csehországon át Alsó-Ausztriába vezetett. A tarifa fejenként 4-5 ezer euró volt, vagyis 700 fővel számolva a bevétel 2,5 millió felé jár. A becsempészett embereket Bécs északi részén rakták ki, a főkolomposok szintén az osztrák fővárosban működtek. A sofőröket Moldáviában, Ukrajnában, Üzbegisztánban és Lengyelországban, a közösségi hálón keresztül toborozták, a jutalékuk havi 2-3 ezer euró volt.

Az osztrák hatóságok az idén mostanáig 337 embercsempészt kapcsoltak le, tavaly 311-et. A rendőrség illetékes vezetője azonban arra figyelmeztet, hogy a helyzet egyelőre aligha enyhül, mert a Balkánon 50 ezer migráns vár az átjutásra.

Az osztrák terrorelhárítás rajtaütött a rettegett Hamasz szélsőséges szervezet vezetőjének a fián, aki közönséges menekültként Magyarország felől a zöld határon lépett be az országba és kérelme elbírálására várt Kismartonban – tudósít a Neue Kronen Zeitung.

Azért csaptak le a 39 éves Szuhaib Juszefre, a sejk gyerekére, mert erős a gyanú, hogy látszólag nyilvánosan szakított ugyan az apjával, ám pontosan tudja, hogy radikális iszlamisták milyen merényleteket terveznek Európában, ideértve zsidó intézmények elleni támadásokat.

A feltételezést megerősítik más országok titkosszolgálatai is, függetlenül attól, hogy az őrizetbe vett férfi meglehetősen nagy feltűnést keltett, amikor az izraeli tévében rasszista terrorcsoportnak minősítette a Hamászt, mondván, hogy az veszélyes a palesztin népre. Azonkívül korrupcióval és luxuséletmóddal vádolta meg az apját, aki egyébként valahol külföldön rejtőzködik.

Az osztrák hatóságok úgy gondolják, hogy a fiúnak titkos megbízatásként adományokat kellett volna begyűjtenie Európában iszlám fanatikusoktól zsidó célpontok ellen.