Kamu és gyémánt

Parafrázis; a klasszikus dráma címének átírása itt humor próbál lenni. Nem tiszteletlenség A. Wajda 1958. évi korszakos drámája (Hamu és gyémánt) iránt. Csupán bizarr jelzés arra, hogy idővel szintén szület(het)nek megfejthetetlen, a kor viszonyait furán leképező, fontos filmalkotások. Szerintem a Csiszolatlan gyémánt (Uncut Gems: IMDb 7,6) ilyen. (Nyitó kép: Adam Sandler a film egyik jelenetében.)

Egy pillanat – talán kíméletlen poénként is – a filmből bevésődik néző agyába, és előhív drámai képet a memóriájából. Egy afro-amerikai szereplő, amúgy simlis alak, elhagyva itt a színteret, a jobb öklét a magasba lendítve odavágja a főszereplőnek: „Fekete zsidó hatalom, Öreg!” A néző ráeszmél: két fekete férfi az 1968-i olimpiai dobogón tiltakozásképpen méltósággal a magasba emelte az öklét, így állt ki az eltiportak jogai mellett.

Határhelyzetet nyújtó humor a mostani filmben ebből paródiát csinálni. Alkotói szabadság a tiszteletlenség mezsgyéjén; tízig számoltam az ilyesfajta szellemességet, majd más vonta el a figyelmemet. Így: a film sodró lendülete, a kreatív őrültségek özöne, a magyar szinkronban még fel is turbózott (Csőre Gábor) verbális humor képtelen ereje. Meg a világhódító sportfogadás eszetlen csapdája, sőt eszméletlen kalodája.

Minden ízében modern mozi született; a mobiltelefonos kütyüvilág agyrémeivel, és a zsidó viccek esszenciáinak a felhasználásával. A film 16-os életkori karikás. Híradóban előre szólnának is; a következő képkockákra egyesek fokozottan érzékenyek lehetnek. Van ilyenből egy tucatnyi. Mindeközben Adam Sandler drámai színészként megdicsőül. Értik; nem könnyű!

A történetet kibontani sportszerűtlen lenne. Fontosabb arról szólni, amit kifiguráz. Egyfelől azt a dilit, ami már minden korosztályban a mobiltelefon-használat irracionalitását jeleníti meg; egészen az erotikus önfényképezés mókáit is ide értve. Egyes mediterrán népeknél a gesztikuláló kéz lekötése hozna hallgatási moratóriumot. A világ többi részén pedig a mobilkommunikáció megbénulása gerjesztene össznemzeti bénultságot. („Csak világbéke legyen, meg térerő!”)

Másfelől, a „tippmix-mizéria” a súlypont – a Földön, meg a filmben is. Hol vagyunk már az 1–2 sima lottó-totó szelvényes dorbézolástól. Ma a fogadásbiznisz milliárdos „játékpénz” és milliók szenvedély-betegsége. A környezetemben sorra látom: obligát napi passzió az internetes sportfogadás. Röpködnek tízezrek, de a legfurcsább az, hogy a tétekkel illetett sporteseményeket nem is szokás nézni, csak a részeredmény, a kötés egyenlege számít. de facto „No sport!”, mégis virágzó biznisz. Egy vakhang sincs, ha bukik a játékos; ám örömcunami tör elő, ha 2,5-ös szorzóval nyer a hívő 4-6 ezer forintot.

A Csiszolatlan gyémántban persze nem piti a tét: az egyén és családjának az egzisztenciája, sőt a Dosztojevszkij-dráma ihletésű „Játékosnak” akár az élete is. Megéri?

Voltaképpen ezt tolja brutális szellemességgel az arcunkba ez a remek film. Minden van itt, benne. Utalás az akkor még élő Kobe Bryantre; szerepel benne K.G-ként himself Kevin Garnett Celtics kosárlabda-sztár. A szereplőgárda szokatlanul népes, de ami kulcsfontosságú: Adam Sandler itt nem gagyibohóc.  Egyetértek azokkal, akik őt e szerep megformálásáért a legnagyobb díjakra is érdemesnek tartották (volna). Igaz, ám a joker-gúnyát átmenetileg levetni ritkán nyerő. Jogos a kritikusok elragadtatása is e mozi kapcsán; mind a tartalom, mind a realizálás mesterfokú. Zseniálisan jön át ugyanis a lúzer alak örök illúziója; a dupla vagy semmi jellegű önbecsapás állandó körforgása; és az a tanulság is talán, hogy korpa közé keveredve (sokszor, illetve majdnem) jól lakhatnak belőled a disznók.

A lúzerség paródiája megállíthatatlan. Arra ösztönzi tán a jegyzetírót is. Három gyöngyszem:

1.: A laza játékos kérdi a segédjét: – Feltette az utolsó 100 ezremet a 3. számú lóra? – Igen. – Na, és mi történt? – A zsoké megköszönte, és eltette.

2.: Az örök vesztes zsoké a versenyen bukik és szörnyethal. A neje azonosítaná, de a kihúzott rekeszekben más van. Végül, a 8. fagyládában rálel, így szól: – Jack még itt se tudtál az első háromba bejutni!

3.: A vastag, de buta sportfogadó unja, hogy nem nyer, mást okol érte, ezért megveszi a legolcsóbb lovat. Kérdi az istállómestert: – Versenyezhetek én ezzel a lóval? – Hát, annyira vak, öreg, sánta, kehes és lusta paci, hogy akár le is győzheti!

Félre a tréfával: felkészülten vártam a Netflixen ezt a mozit; néhol a nyakam behúzva, repülősót keresve, jól szórakoztam rajta; nálam ez a film 8-ast érdemel.

Főbb adatok, szereplők: Csiszolatlan gyémánt, magyarul beszélő 135 perces akció-vígjáték, dráma és krimi; forgalmazza a Netflix; írta Ronald Bronstein, Josh Safdie és Benny Safdie, ez utóbbi két személy rendezte is; a három kiemelt színész pedig Adam Sandler, Julia Fox és Idina Menzel.