Karantén Katalóniában: korlátozzák a mozgást Lleidában

Ismét karanténba került Katalónia egy része. Az elnök, Quim Torra szombaton úgy döntött: Lleida provincia Segriá régiójában ismét korlátozza a szabad mozgást, mert megugrott a koronavírus-fertőzöttek száma. Pénteken egy kemping-kórházat is felállítottak a térségben. Délután 4-ig mindenkinek el kellett hagynia Segriát, aki nem ott lakik, hétfőtől pedig csak munkahelyi igazolással vagy vis maior esetben léphetik át a lakók a régió határát, melyet a Mossos 200 rendőre őriz majd. Mindeközben korlátozott belépés mellett ugyan, de újra kinyitotta kapuit a Sagrada Familia Barcelonában, valamint landoltak az első, unión kívülről érkező repülők Spanyolországban. (A nyitó kép forrása: El Periódico)

Karanténba került Lleida egy része. Quim Torra, katalán elnök a fertőzöttek számának megugrása miatt úgy döntött: a provincia Segriá nevű régiójában élő több mint 200 ezer embernek ismét karanténba kell vonulnia. Az intézkedés szombat délben lépett életbe; visszavonásáig ismét korlátozzák az emberek kijárását és mozgását, valamint az összejöveteleket 10 főben maximalizálják. A lakókat arra kérik, hogy csak azok hagyják el az otthonukat, akiknek létfontosságú dolguk van, például munkába mennek. Az időseket külön kérte az elnök, hogy ha tehetik, egyáltalán ne mozduljanak ki a lakásukból. Az üzletek, bárok nyitva tarthatnak, de mindenhol szigorúbban ellenőrzik a higiéniai szabályok megtartását. Délután 4-ig kaptak időt azok, akik nem ott élnek, hogy elhagyják a vidéket, illetve hazamenjenek a szomszédos régiókból.

lavanguardia_2.jpg

Fotó: La Vanguardia

A Mossos 200 rendőre fogja ellenőrizni a mozgást Segriában, ahol 25 ellenőrző pontot állítottak fel. Hétfőtől mindenkinek, aki a térség határain túlra szeretne menni, fel kell mutatnia egy munkahelyi igazolást, vagy bizonyítania kell, hogy vis maior eset miatt akarja elhagyni a helyet.

cronica_global.jpeg

Fotó: Crónica Global

Már pénteken sejteni lehetett, hogy a vírus terjedésének megakadályozásáért ismét drasztikusabb lépésekre lesz szükség. Egy kempingkórházat állítottak fel ugyanis az Arnau de Vilanova egyetemi kórház mellett, miután emelkedni kezdett azoknak a száma is, akik ellátásra szorulnak a Covid-19 miatt. Így kezdtek el felkészülni a kórházi betegek számának megugrására, hogy ne fordulhasson elő többé az, ami a tavasszal, vagyis: nem tudtak ágyat adni a súlyos tünetekkel érkezett fertőzötteknek, legfőképpen az időseknek.

elperiodicokemping.jpg

A lleidai kempingkórház (Fotó: El Periódico)

Nyolc újrafertőzött területet figyelnek jelenleg Lleida tartományban, ahol az elmúlt napokban 130 beteget vettek nyilvántartásba jóformán csak a frissen lezárt Segriá régióban. A katalán belügyminiszter azt mondta: az ott élők legalább 15 napig karanténban maradnak.

Pénteken Madrid is bejelentette az első újra fertőződéseket. A betegek ugyanannál a vállalatnál dolgoznak, egyelőre öten adtak pozitív tesztet, és mindannyiuknak enyhe tüneteik vannak. Rajtuk kívül 25 embert figyelnek meg jelenleg, ők kapcsolatban lehettek a fertőzöttekkel, közülük 13-an munkatársaik, 12-en családtagok. Spanyolországban a karanténfeloldás kezdete óta 69 területről jelentettek újra fertőződéseket, amelyek közül 44 jelenleg is aktív. A legnagyobb probléma a 2-es fázisba visszalépett aragóniai régiókban, valamint a katalán Lleidában van.

20minutos_2.jpeg

Fotó: 20 Minutos

Pedro Sánchez miniszterelnök ma ezt mondta: „Nem szabad elveszítenünk az éberségünket” a vírussal kapcsolatban, ugyanakkor arra kérte Spanyolország lakóit, hogy ne féljenek a fertőzéstől, legyenek elővigyázatosak és tegyék a dolgukat, mert – ahogy fogalmazott – „a gazdaságot helyre kell állítani”. A kormányfő a napokban bejelentette, hogy elengedhetetlennek tartják a mielőbbi adóemelést, ugyanis az ország enélkül képtelen lesz talpra állni.

tribunadesalamanca.jpg

Pedro Sánchez miniszterelnök szombati beszéde közben (Fotó: Tribuna de Salamanca)

Landoltak az első, unión kívülről érkező repülők szombaton Spanyolországban. A kormány végül úgy döntött, hogy Marokkó, Algéria és Kína előtt zárva tartja a határokat, ugyanis ők sem engedik be a spanyolokat az országuk területére. Madrid eredetileg 15 ország állampolgárai előtt nyitott volna, végül csak Ausztrália, Kanada, Dél-Korea, Grúzia, Japán, Montenegro, Új-Zéland, Ruanda, Thaiföld, Tunézia, Szerbia és Uruguay szerepel a listán.

Újra kinyit a Sagrada Familia. A Szent Család Temploma Barcelonában 114 napja nem fogadott látogatókat, és még egy ideig korlátozni fogják a belépést, ugyanis három fázisban nyitják meg az épületet.

abc_1.jpg

Fotó: ABC

Ezen a hétvégén, illetve jövő héten azok az egészségügyi dolgozók és biztonsági erők képviselői látogathatnak el Antoni Gaudí templomába, akik részt vettek a járvány elleni küzdelemben. A második szakaszban már Barcelona lakóit is beengedik majd, a harmadik fázisban pedig a helyi és a külföldi turisták előtt is megnyílik a város legfőbb látványossága.