Keletnémet menekültek – Vöröskereszt-segítség

Ezrével érkeztek hazánkba az akkori Német Demokratikus Köztársaságból fiatalok, idősek, családok – menekültek – 1989  augusztusában remélvén, hogy Magyarországon keresztül nyugatra utazhatnak. Az első napokban mintegy 180 személy számára, majd a folyamatosan érkezők és családok ezreinek nyújtott segítséget a Magyar Vöröskereszt egészen a 30 esztendővel ezelőtti, 1989. szeptember 11-i határnyitásig. (A nyitó képen: érkeznek a menekültek a csillebérci átmeneti befogadóhelyre.)

A Magyar Vöröskereszt a menekültválság kialakulásának első napjaiban az alapvető életfeltételek megteremtésére az NSZK nagykövetsége és konzulátusa közelében táborozó mintegy 180 embernek osztott élelmiszert, gyorssegély formájában.  Később a csillebérci, zánkai, leányfalui, balatonszéplaki és balatonföldvári táborokban helyezett el teljes ellátással több mint 5000 személyt az NSZK Vöröskereszttel együttműködésben. A kialakult helyzetre adott reakció jól tükrözi azt az erőt, mely a Vöröskereszt nemzetközi humanitárius segítő hálózatában rejlik. Ez a segítség ma is elérhető a rászoruló emberek számára.

A határnyitás pillanata: 1989. szeptember 11., nulla óra nulla perc (kép: MTI Foto)

A Magyar Vöröskereszt által 1989. szeptember 11-én MTI közvetítésével kiadott közlemény kiemeli, hogy az ellátás az érintettek érdekét szolgálta, esetenként az ő kérésüknek megfelelően szervezt a Magyar Vöröskereszt a Nemzetközi Vöröskereszt elvárásainak és alapelveinek megfelelően. A szolgálatot a Vöröskereszt részéről zömmel önkéntesek végezték, akiknek akkor nem voltak hasonló helyzetben szerzett tapasztalatokkal, ám így is helytálltak, és sikerült eleget tenniük humanitárius küldetésüknek.

A Magyar Vöröskereszt az események 30. évfordulója alkalmából, szeptember 17-én fővárosi székházában vendégül látja azokat a munkatársakat és önkénteseket, akik annak idején részt vettek az 1989-i eseményekben. A találkozón felelevenítik a történéseket, korhű dokumentumok és fényképek segítségével emlékeznek meg a humanitárius szervezet meghatározó szerepvállalásáról.

ndk_hatarnyitas_1989.jpg