Keresett a bécsi föld

Rekord mennyiségű, 300 ezer zsáknyi bécsi földet vásároltak az osztrák főváros lakói 2009 óta. A Guter Grund fantázianevű virágföldet a város zöldhulladékának felhasználásával állítják elő, ráadásul teljesen tőzegmentes és a bio-termesztésben is felhasználható. (Nyitó kép: Bécsben virágföldet készítenek a városban keletkező zöldhulladékból © PID / Houdek)

Mintegy 100 ezer tonnányi zöldhulladék – fonnyadt salátalevél, almahéj és növényi nyesedék – landol Bécs külső kerületeinek bio-szemeteseiben, amelyekből 80 ezer  található a város zöldövezetében. A bio-kukát az ingatlantulajdonosok ingyen igényelhetik, ezeket hetente egyszer ürítik, tartalmukat a lobaui komposztálóüzembe szállítják. Ugyanott végzi a város szeméttelepein leadott zöldhulladék, valamint a parkok és zöldterületek gondozása közben keletkező bio-szemét.

Európa legnagyobb nyílt rendszerű komposztálóüzemében évente mintegy 45 ezer tonnányi jó minőségű komposztot állítanak elő, amelynek egy részét a bécsi parkokban, zöldterületeken használják föl, illetve a város területén zajló, biológiai növénytermesztésben hasznosítják. A komposzt másik részéből készül a Guter Grund virágföld, amely egyaránt alkalmas kerti és balkonnövények ültetésére. A bécsi föld különlegessége, hogy egyáltalán nem tartalmaz tőzeget, helyette fakéreg-humusszal és megfelelően előkészített farostokkal teszik lazává és könnyűvé a szerkezetét. A virágföld bármelyik bécsi szeméttelepen megvásárolható, a 18 literes zsák három, a 40 literes pedig 5 euróba kerül.

Az osztrák főváros köztisztasági vállalata 2009 óta állít elő a város területén keletkező, illetve a lakosságtól begyűjtött zöldhulladékból virágföldet, amiből a kezdetek óta az idei szezonkezdésig összesen 300 ezer zsáknyi fogyott.