Őszi barangolásra csábít a bécsi vízvezeték-túra

Az idén is kivételes élménnyel várja a túrázás szerelmeseit az arany színekbe borult őszi táj osztrák főváros határában. Aki visszafelé követné a bécsi ivóvíz útját egészen az alpesi forrásokig, könnyen megteheti a bécsi vízvezetéktúrán. Első alkalommal 1998-ban, a bécsi vízvezeték fennállásának 125. évfordulóján rendezték meg először a máig népszerű bécsi vízvezeték-túrát“. (Képek: MA31 – Christian Houdek)

Az Európában az egyik legjobbként ismert bécsi ivóvíz az alsó-ausztriai és Stájer- Alpokból, a Schneeberg és Rax területet övező hegyi forrásokból származik. A Bécs határában kezdődő túra két szakaszból áll, a Kaiserbrunn kiindulóponttól a Gloggnitzig, valamint Bad Vöslautól Mödlingig .

A Rax-Schneeberg vidékén található kaiserbrunni kiindulóponton berendezett múzeum térképei, képei és tárgyai bevezetnek a bécsi vízvezetékek történetébe, valamint betekintést kínálnak a föld alatti rendszerébe, a Kaiserbrunnquellébe is. Az első, 19 km hosszú szakasz útvonalát alpesi patakokat átszelő hidak mellett középkori kastélyok és tempolom szegélyezik. A útvonal érinti az 50 méter magas payerbachi viaduktot is, végül a Schwarza folyó mentén haladva, eléri az első túraszakasz gloggnitzi végállomását.

A második szakasz már könnyed, borvidéki sétára invitál, amelynek kiindulópontja a széles körben ismert Bad Vöslau. A borospincék és kertek alatt gyalogolva a víz mellett, a Sooß borvidék különleges természeti és szőlőtermesztési adottságaival is megismerkedhetnek a túrázók. Nem messze innen fekszik Baden városa, ahol a 700 méter hosszú, 42 boltozati ívből álló akvadukt és a híres termálfürdő a látványosság. A Heberlberg lábánál haladó 18 km-es szakasz egészen a végső pontig, Mödlingig vezet, ahonnan tömegközlekedés visz vissza az osztrák fővárosba.