Két évtized a szabad szó védelmében

Sokak között természetesen a csupán egy évvel idősebb Infovilág hírportál is köszöntötte a ma 20 éves Klubrádió közösségét. További sok sikert, az eddigiekhez hasonlóan érdekes műsorokat, jó erőt, egészséget, alkotókedvet, továbbá elvehetetlen budapesti és országos frekvenciákat kívántunk az évek óta a szabad szóért és véleményért síkraszálló kollégáknak – az ország legidősebb, ám örökifjú, ma is alkotó újságírója, az Infovilág örökös, tiszteletbeli főszerkesztője, a 102 esztendős Tatár Imre nevében is.

Arató András, a Klubrádió elnöke ekként válaszolt lapunknak:

Húszéves a Klubrádió, Magyarország legnépszerűbb internetes hír-, vélemény- és kulturális rádiója. 2001. december 10-én kezdte el sugárzását a budapesti 95,3 MHz-es frekvencián. 2010 után a kormánypárti médiahatóság hadjáratot folytatott a Klubrádió ellen, miközben a reklámpiac állami bedarálása következtében elvesztette kereskedelmi reklámbevételeinek 90%-át.

A Klubrádió a fennmaradását nagyrészt a hallgatói adományoknak köszönheti.

Hitelesség, függetlenség, sokszínűség. Röviden így lehet összefoglalni a Klubrádió műsorainak ars poeticáját, aminek köszönhetően sikerült megőriznie a népszerűségét. Rendszeres és független hírszolgáltatása, összetett elemző- és háttérműsorai, sokféle ízlést kiszolgáló kulturális kínálata népes hallgatói rétegeket vonz. A Klubrádió hetente mintegy ötvenféle műsort juttat el a sok százezres hallgatótáborához.

A műsorkészítők a magyar újságírás legkiválóbbjai közül kerültek ki: a legkülönbözőbb korosztályokat képviselik a huszonévesektől a több évtizedes rutinnal rendelkező rádiós műsorvezetőkig és szerkesztőkig.

A húsz év nagyobbik fele olyan küzdelmek közepette telt el, ami egy normálisan működő demokráciában nem fordulhatna elő. A 2010-i rendszerváltást követően először a reklámbevételei döntő többségét sodorta el a központosított kommunikációs pénzelosztás, majd a rádió országos hálózatát számolta föl a rendszer. A budapesti sugárzási jogtól az évtized első három évében még sikertelenül próbálta megfosztani a Klubrádiót a mindenható Médiatanács, ám 2021-ben már eredményesnek bizonyult. Törvénytelen döntéseinek sorához asszisztált az „igazságszolgáltatás”. A Klubrádiót 2021. február 15-ével az államhatalom megfosztotta a 92,9 MHz-es frekvenciától. Ennek ellenére, növekvő hallgatottsággal tovább működik a Klubrádió, mert a közönsége követte az egyelőre szabad internetre, és anyagi áldozatot is vállalva biztosítja a működés pénzügyi alapjait.

Ma, 2021. december 11-én megkezdjük a második húsz esztendőt! – zárul Arató Andrásnak, a Klubrádió elnökének az Infovilág szerkesztősége születésnapi üdvözletére küldött válasza.