A győri új lakások ára jó 716 000 Ft négyzetméterenként


Megingathatatlan a Győr, Debrecen, Szeged trió elsősége a vidéki újlakás-piacon, miután ebben a három városban épül a legtöbb lakás. Az árak egy év alatt hatodával nőttek; a fejlesztők országos átlagban 716 ezer forintot kérnek egy négyzetméterért, de „a nagy trióban” ennél is többet kell fizetni.
(A nyitó kép forrása: cash-online.de)

Az Otthon Centrum 2021 IV. negyedévében készített felmérése alapján a megyei jogú városokban 285 beruházásban kereken 7200 lakás épül, és a beruházók átlagosan 716 ezer forintos négyzetméteráron hirdették a piacon az ingatlanokat. A szabad lakások száma a felmérés pillanatában elérte a 3300-at.

„Továbbra is Győrött, Debrecenben és Szegeden folyik a legtöbb beruházás, e három városban épül a legtöbb lakás” – összegezte a felmérés eredményeit Soóki-Tóth Gábor. Az Otthon Centrum elemzési vezetője kiemelte: az építkezések számát tekintve a hajdúsági megyeszékhely vezeti a listát (42), a lakásszámot (1089) tekintve Győr megelőzi Debrecent. Szeged sincs sokkal lemaradva, 36 építkezésen majdnem 1000 lakás készül. Országosan e három városé az összes vidéki beruházás 37,5 százaléka, és ha még Pécset is beleszámítjuk, akkor a négy helyszínen található a 23 megyei jogú városban épülő lakások fele.

Továbbra sincs hír legalább négylakásos beruházásról Dunaújvárosban és Salgótarjánban. A lista végén holtversenyben Békéscsaba, Hódmezővásárhely és Szekszárd szerepel. A három városban egyenként három-három helyen építkeznek, a lakásszámot tekintve pedig Békéscsaba az utolsó, mindössze 25-tel.

Az eladásra kínált új lakások átlagos négyzetméterára országosan és átlagosan 716 ezer forint. Debrecenben legmagasabbak a fajlagos kínálati árak 890 ezer forinttal, amelyet Veszprém követ 855 ezer forintos középértékkel, a harmadik Sopron átlagosan 796 ezer forinttal. A legkedvezőbb áron Nyíregyházán kínálják az új lakásokat kicsivel 500 ezer forint alatti négyzetméteráron, amit Hódmezővásárhely és Eger előz meg valamivel félmillió forint feletti átlagos kínálati négyzetméterárral.

Vegyes képet mutat a tavalyi és az idei adatok összevetése. Az épülő, illetve tervezett lakások száma valamivel kevesebb, mint tavaly ilyenkor volt. Az új építkezések száma viszont az előző negyedévhez képest kétötödével emelkedett: összesen 42 beruházás jelent meg az online felületeken.

A jó 700 ezer forintos átlagos négyzetméterár hatodával magasabb, mint az egy évvel ezelőtti vételár.