Ki mondja ezután Orbánnak: „Helló, diktátor!”?

Üdvözléseitől és csókjaitól mindig tartottak – szentel egy külön bekezdést a Deutsche Welle cikke az Európai Bizottság most leköszönő elnökéről készült visszatekintőjében, amelyben sorra veszi Jean-Claude Junckernek a múlt öt évben végzett munkája eredményeit, és persze legendává lett  habitusáról is ízesen beszámol.

Mint fogalmaz, nem kímélt meg senkit a bókjaitól. Ahogy csókot hintett és ölelt, mindig a figyelem középpontjába került Brüsszelben. Van, akinek a haját borzolta fel, van, akit arcul legyintett, mint például a magyar kormányfőt, és viccesen odakiáltotta Orbán Viktornak: „Helló, diktátor!” Juncker és Orbán, noha mindketten a kereszténydemokrata pártcsaládhoz tartoztak, állandóan civakodtak egymással. Nemegyszer nyíltan bírálta azért, mert meggyőződése szerint Orbán kiüresítette a magyarországi demokrácia fogalmát. Nem csoda, hogy egyszer úgy fogalmazott, illetve kénytelen volt beismerni: feladtam.  Noha maga is tudta, hogy az orbáni hatalomgyakorlás tulajdonképpen komoly tünete lett az Európa-szerte fokozatosan feltörő nacionalista és szélsőjobboldali eszméknek. Acélmunkás apját a nácik szolgálatra kényszerítették erőszakkal, ezért is ragaszkodott elnöksége idején ahhoz, hogy Európa a béke szigete maradjon.

Napok múltával nem csitul a bombasztikus hír, hanem épp ellenkezőleg: egyre több médium írja meg, hogy Magyarország azért nem vesz részt az Eurovízió 2020-i dalfesztiválján, mert túl melegnek tartja – számol be erről a többi között a kaliforniai Digital Music News. A kormány tagadja, hogy ez lenne a kivonulás oka, ellenben az igazi okot mégsem tárja fel. A magyar politikát ebből a szempontból úgy is jellemzi a cikk, mint a „Család mindenekelőtt”. Megjegyzi, nincs egyedül Orbán ezzel a nézettel, Kövér László az azonos neműek örökbefogadását pedofíliának nevezte.

Magyar származású elnököt választott a Új-Zéland-i Munkáspárt – adta hírül a New Zealand Herald és a kanadai Hungarian Free Press. Utóbbiból azt is megtudjuk, hogy a jelenleg a Habitat for Humanity vezérigazgatójaként ismert Claire Szabónak az édesapja egyrészt nagykövet is volt, másrészt 1956-ban vándorolt ki Új-Zélandba. A megválasztott pártelnök két vetélytársat utasított maga mögé.

A bolgár The Mayor of Europe folyóirat a National Geographic magazinra hivatkozva számol be arról, hogy a magyarországi Kék Túra útvonal a világ 25 legjobbja között szerepel a 2020-i keltezésű listán – például Egyiptom vagy az arizoniai Grand Canyon mellett. Az osztrák határ mellől induló Írottkőtől egészen a szlovák határ menti Hollóházáig tartó útvonalat már 1938 óta számon tartják a túrázók, mert akkor lett része a több mint 6000 km-es E4-es európai túraszakasznak.

A CNN fotókkal illusztrált hosszú cikkben számol be az Operaház 20 millió dolláros – azaz 6 milliárd forintos – rekonstrukciójáról, amit a tervek szerint jövőre kellett volna átadni. A Liget-projekt vezető-helyettese, Sághy Attila viszont azt nyilatkozta, hogy egy évvel későbbre várható az átadás, mert menet közben derültek ki további elvégzendő munkák. Olyan ez, mint amikor elkezdi az ember a fürdőszobáját felújítani – nyilatkozta Sághy. Az újdonságok között az okos székeket emelte ki a projektvezető, amelybe beépítenek több nyelven beszélő fejhallgatót illetve tableteket installálnak, amelyek az operaház történetéről adnak áttekintést. Az Opera kommunikációs igazgatója szerint az irtózatos költségeket felemésztő felújítás ellenére igyekeznek a jegyárakat nem megemelni, a bécsi Operáénál mindenféleképpen szerényebb lesz. Ennek kapcsán Ferenc Józsefet idézi a szerző, aki a budapesti operaház elkészültével úgy áradozott róla, hogy azt mondtam ugyan, nem lehet nagyobb a bécsi operánál, de azt nem mondtam, hogy annál szebb nem lehet.

A The Washington Post és a The New York Times is beszámolt arról, hogy a magyar rendőrök Szerbiából átvezető, nem is egy, hanem két titkos alagutat fedeztek fel, amelyeken 44 menekültet tartóztattak fel szerb embercsempésszel egyetemben. Az ásotthalmi 34, a csikériai 22 méter hosszú volt, és állítólag csak pár hete fejezték be a gépek nélkül ásott szűk, föld alatti folyosók kivájását.   

A Taipei Times számol be arról, hogy visszatért hazájába az észak-koreai diktátor nagybátyja, azaz Kim Dzsong-Un apjának az öccse, akit Kim Dzsong Il elnök potenciális utódjaként tartottak számon mindaddig, amíg Magyarországra nem jött nagykövetnek 1988-ban. Egyébként Prágából tért haza, cseh nagykövetként fejezte be politikai karrierjét – erről a koreai hírszerzés tájékoztatta a képviselőket.