Győr a jubileum lázában – mintha beteg lenne

Győr az idén (azaz 2021-ben), tehát éppen 750 esztendővel ezelőtt kapta meg V. István királytól a szabad királyi város címet, rangot és hozzá a jogokat. Északnyugat-Dunántúl ékköve, az egyik legszebb magyar város azóta – nem kevés kényszerű megszakítással, sok-sok háborúval, támadással, járványokkal, kifosztásokkal küszködvén – mégis csak megérkezett a 21. századba…

A Győrt “szabad királyi város” rangjára emelt V. István király szobra a Király utca 7-9. számú ház udvarában, jól elrejtve mindenki szeme elől.

…köszönhetően polgárai szorgalmának, önfeláldozásának, tanító bölcsességének és olyan városvezetőinek, akiknek sorából kimagaslik a 19./20. század fordulóján Győrt a modern települések élvonalába segítő Zechmeister Károly polgármester, aki nem járt az Adrián, és még csak papagájokat meg Pihéket sem tenyésztett, de még házszámtábla-leszedésben sem jeleskedett. Őrzi viszont a város sok év óta az emlékét – még a 750. évforduló jeles napjaiban is – omladozó vakolatú házsorral a Rába partján.

Győr, Zechmeister utca/Jókai utca sarok.

Miközben csaknem kivétel nélkül a győri neobarokk városháza (ennek megépülte is Zechmeister Károlynak köszönhető) előtti téren kezdik munkanapjukat a győri városi kertészek (muszáj mutatni a matató szorgalmat, elvégre ott a polgármesteri hivatal!), aközben egy utcasarokkal odébb (amit viszont már nem lát a polgármester, hacsak föl nem baktat a toronyba) sok-sok év (némi túlzással: egy nemzedék) óta mállik-omlik a generációk (gyermekek, Vaskakas Bábszínház, a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar andragógiai szak képzésének gyakorló helye) háza (lánykori nevén: úttörőház) az Aradi Vértanúk útja/Árpád út sarkán.

Ilyen volt éppen hét évvel ezelőtt (Google szeme mindent lát…):

és 2019-ben sem volt különb (az Árpád úti oldal):

miként az Aradi vértanúk úti homlokzat lábazata ma is olyan, mint sok évvel ezelőtt:

Miközben nem kevés pénzt kapott az épület – az Európai Uniótól 2012-ben meg 2013-ban is –, miként a homlokzatára kirakott három tábla is mutatja:

bty

Ennek ellenére egyszerűen érthetetlen, hogy (Budapest, Budaörs után) az ország harmadik leggazdagabb városa, Győr képtelen volt a sokezer millió forintos költségvetéséből legalább külsőleg rendbe tenni ezt a fontos intézményt.

bty

Vigasztalódjunk, hogy a nemzedékek házán kívül Győrött még nagyon sok épület mutat hasonló képet? Na, jó. A lényeg, hogy a város madártávlatból viszont gyönyörű. Kár, hogy Győr lakóinak és látogatóinak nincs szárnya, hogy fölülről szemlélhessék azt, amit a földön járó polgár évek óta nem kevés keserűséggel lát is.