Ki az a Pecina? Hétfőn a vádlottak padján ült

Az osztrák liberális napilap, a Der Standard úgy mutatja be a Mediaworks 66 éves tulajdonosát, Heinrich Pecinát, mint aki egy magyar földesúr, illetve egy Wall Street-i cápa keveréke és igen nagy üzleket csinál. Huszonöt éve kulcsszerepet tölt be az osztrák pénzügyi életben. Nemrégiben bűnösnek vallotta magát a csődbe jutott Hypo Alpe Adria Bank kapcsán, egy vitatott, 4,3 millió eurós tanácsadói honorárium ügyében. 2012-ben tönkre ment a gázcége, ami 160 millió euróval csökkentette vagyonát. Viszont a legtöbb vállalkozása virágzik Kelet-Európában, a Balkánon és Oroszországban. Nagyon jól jövedelmezett pl., amikor 10 éve eladta a BorsodChemet.

Pecina (jobb szélen) a vádlottak padján a Hypo Alpe Adria Bank-perben.

Szinte hercegi életet él, kastélya van Alsó-Ausztriában, földbirtok és saját istállók tartoznak hozzá. Szereti a vadászatot, az operát és a gyors autókat. A legfinomabb ruhákat viseli. Extravagáns fellépése jól érvényesül a monarchia egykori országaiban. A közgazdász a Girozentralénál kezdte pályafutását, majd ő építette ki a Creditanstalt befektetési bankjának kelet-európai érdekeltségét. 1997-ben önállósította magát, miután a Bank Austria és a CA egyesülése után megváltak tőle. Azóta egyik nagy boltot bonyolítja le a másik után a Vienna Capital Partners-szel. De nem lehet tudni, hogy a saját pénzét fekteti-e be, vagy külföldi megbízók strómanja.

A  Kurier cikke szerint Pecina, a Mediaworks tulajdonosa méltatlan szerepet játszik Orbán Viktor médiaháborújában, másutt azonban igen kifizetődő üzlethez jut. A Népszabadság bezárása után az újságírók és az olvasók dühe nem csupán a kormányfő ellen irányul. A vád az, hogy az állami reklámok teljes leállítása, illetve a magánhirdetőkre gyakorolt nyomás tette tönkre az újságot. Pecina azonban hétfőn a vádlottak padján ült Klagenfurtban, a Hypo Alpe Adria Bank perében. Beismerte, hogy törvényellenes módon, 4,3 millió euró értékben, három hamis számlát állított ki a pénzintézet egy részének eladásakor. Két hete vette meg a Pannon Lapok Társaságát, a hozzátartozó 12 újsággal együtt, ami azért érdekes, mert korábban az ügylet a versenyjogba ütközött volna. A bírálók feltételezik, a kormány azzal a feltétellel állította hirtelen zöldre a jelzést, hogy elnémul a hatalom számára kényelmetlen Népszabadság.