Kiemelkedő egyetemi hallgatókat jutalmaztak Bosch-díjjal

Kimagasló tanulmányi eredmény fölmutató és gyakorlati tapasztalattal rendelkező egy-egy hallgatónak átadták a Bosch-díjat a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar, valamint a Gazdaságtudományi Kar diplomaosztó ünnepségén. Ez az egyetem egyetlen, egy cég által adományozott elismerése, ami már több, mint tízéves, pénzjutalommal jár, továbbá a díjazottaknak lehetőségük van részt venni egy állásinterjún a Robert Bosch Power Tool Kft.-nél.

Az elismerést olyan végzős hallgatók kaphatják meg, akik tanulmányaik közben kimagasló teljesítményt nyújtottak, és kutatást vagy közéleti, szociális, társadalmi munkát is végeztek.

Az elektromos kéziszerszámokat, akkumulátorokat gyártó, az idén húszéves Robert Bosch Power Tool Kft. és a Miskolci Egyetem jó  évtized óta működik együtt, a vállalat főleg a gyakorlati tapasztalatszerzésben segíti a hallgatókat. Gyakornoki programot tart fent, részt vesz a felsőfokú duális képzésben, közös képzést és tanszéket működtet az egyetemmel.  

A Bosch miskolci kéziszerszámgyára lehetőséget kínál az egyetemi hallgatóknak arra, hogy felsőfokú tanulmányaik idején piacképes gyakorlati tudást és munkatapasztalatot szerezzenek, így is támogatja karrierjük indulását abban a reményben, hogy közülük kerülnek ki a térség legtehetségesebb szakemberei, és sokan köteleződnek el hosszú távra a Bosch mellett. Az együttműködés hasznát mutatja, hogy az idén fölvett gyakornokok mintegy 90 százaléka a Miskolci Egyetemen végzett.

A kéziszerszámgyárnak a munkaerő-utánpótlásban is segít a program, aminek célja, hogy a gyakornokok az egyetemi diplomával a kezükben főállású pozíciókba lépjenek át. A Bosch meggyőződéssel állítja, hogy a Miskolci Egyetem jó partner a programban, hangsúlyt helyez arra, hogy a gyakornokok össze tudják egyeztetni a tanulmányokat a munkával.

A gyakornoki programba elsősorban a gépészmérnöki és informatikai, valamint a gazdaságtudományi kar hallgatói jelentkeznek. Jelenleg több mint kétszázan vesznek részt a programban, többségük egyetemista. Heti 20–40 órában dolgozhatnak, teljesen rugalmasan, akár havonta változtathatják a munkaidejüket. Általában egy–két főállású munkatársat segítenek a saját szakterületükön. Munkájukért óraszám alapján kiszámolt havi bért és SZÉP-kártyajuttatást kapnak, a diplomások pedig pótlékot is.

A kéziszerszámgyár és az egyetem együttműködését erősíti a duális felsőfokú program is, amiben a hallgatók már az első félévtől kezdve vállalati körülmények között bővíthetik elméleti tudásukat, a Bosch tapasztalt mentorainak segítségével. A gyár és az intézmény közös képzést is indított 2021-ben, a logisztikai csomagolásfejlesztő képzés és szakmérnök szakirányú továbbképzés megfelel a legkorszerűbb, a piaci igényeket figyelembe vevő követelményeknek.

Szintén az egyetemen működik a 2004-ben létrehozott Robert Bosch Mechatronikai Tanszék, amit kezdettől segít az egész világon jelen lévő, hazánkban jó 17 ezer munkatársak foglalkoztató, német gyökerű nagyvállalat.