Kiemelkedően ötletes tizenéveseket díjaztak

Egy híján száz benyújtott pályázatból választott ki 10 díjazottat, továbbá 11 témát kiemelt dicséretben részesített a 29. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató verseny zsűrije.

A díjazottakról és további 43, kidolgozott pályázatról szóló kiadvány ezen a linken megnyitható. Az eredményhirdetésről, illetve az elsődíjasokról szóló rövidfilm itt tekinthető meg. – A Magyar Innovációs Szövetség ma meghirdette a 30. ifjúsági tudományos és innovációs tehetségkutató versenyt is.

Az Ericsson Magyarország Kft. által felajánlott I. díjban Ecsedi Boglárka részesült  a “Visszaáramlások detektálása tanulóalgoritmus használatával – mély neurális hálók és mesterséges intelligencia a számítástechnikai képelemzésben” című pályázatával. A lényege: egy működő algoritmus, mely az eddigieknél 11%-kal pontosabban érzékeli a veszélyes tengeri vagy óceáni visszaáramlásokat.

A Valor Hungariae Zrt. által felajánlott I. díjban Rózsavölgyi Mátyás részesült „Távirányítható Mars-járó készítése” c. pályázatával. Az eredeti Mars-járók mintájára készült működőképes modell a dokumentáltságával alkalmassá teszi a felhasználásra az oktatásban, továbbá az ilyen irányú érdeklődés felkeltésére.

A Magyar Innovációs Szövetség a legjobb határon túli pályázónak járó ösztöndíját, illetve I. díjat Gál Emese kapta a Bronchus Protect című pályázatáért. A rendkívül használóbarát, a levegő minőségét figyelő alkalmazás a krónikus betegséggel élők és a szennyezett levegőre tudatosan figyelők számára hasznos.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által felajánlott II. díjat és a Valor Hungariae Zrt. legfiatalabb díjazott pályázónak járó Junior Ösztöndíját Nagy Nimród nyerte el „Fénymikroszkóp sötét látóteres megvilágításához használható fényszűrő fejlesztése” című pályázatával. A mikroszkópok objektívjéhez eddig állandóan cserélgetett rekeszlapok helyett fejlesztette ki a 3D nyomtatással, műanyag univerzális sötét látóteres szűrőt, amely úgy működik, mint egy fordított fényrekesz.

Hargitai Sára „Középpontban az elfeledett közép” című pályázatával ugyancsak II. díjban részesült. A dolgozat célja, hogy népszerűsítse a középiskolai szinten elfeledett, de sok érdekességet magában hordozó és tudománytörténeti szempontból is jelentős kontraharmonikus közepet.

Az Egis Gyógyszergyár Zrt. által felajánlott II. díjban Sebők Hunor részesült Az agyi memória-központba érkező idegpálya adta új lehetőségek a gyógyításban című pályázatával, amellyel felfedeztek egy új, nem kolinerg sejttípust. A sejttípusnak nagy szerepe lehet a memória működésének szabályozásában és betegségek esetén a gyógyításában.

Kreinicker Gábor „Járás során fellépő rendellenességet kimutató eszköz” című pályázata III. díjban részesült. A PosTracker egy olyan eszköz, mely a járásproblémák diagnosztikáját látványosan rövidíti, ugyanis a felhelyezése csupán pár perc, és a járáshibákat 80% pontossággal képes meghatározni.

Halmos Zita és Viczián Anna az “Ebcsont beforr, avagy csontpótlás meglepő anyagokkal” c. pályázatáért ugyancsak III. díjban részesült. A fiatalok egy csontimplantátumot hoztak létre, amelyet egy tojáshéjból készített hidroxiapatit szuszpenzióval vontak be; a nem szintetikus anyag az eddiginél jobb és gyorsabb csontosodást eredményez.

Kántor Kristóf is III. díjban részesült a “H.O.R.U.S.” című pályázatával. A „hallás-orientált rekogníció utáni segítő” egy fejen hordható eszköz; segítségével a vakok és gyengénlátók valós idejű jelzést kapnak arról, hogy milyen objektumok vannak az eszköz látóterében.

Az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés által felajánlott III. díjat Rendes Botond és Kis-Bogdán Kolos nyerte el „BuildUp” című pályázattal. A BuildUp egy egyedülálló térgeometriai oktatórendszer virtuális valóságban, ahol a használó bejuthat a különböző térgeometriai problémák világába és interakcióba léphet velük.

A díjazottakról és további 43, kidolgozott pályázatról szóló kiadvány ezen a linken nyitható meg, az eredményhirdetésről, illetve az első díjasokról szóló rövidfilm pedig itt látható.