Százezermillió forintos állami támogatások EU-forrásból – enyhítendő a koronavírus-válságot

Az Európai Bizottság engedélyezte, hogy a magyar állam módosítson a Bizottság által az elmúlt hónapokban jóváhagyott négy olyan programot, amely magyar cégeknek hivatott állami támogatást nyújtani a koronavírus-válság közepette.

Magyarország három program kapcsán arról értesítette a Bizottságot, hogy egyebek között a programok költségvetésének korlátozott mértékű emelése, valamint a támogatásigénylési kérelmek benyújtására vonatkozó határidők meghosszabbítása céljából kíván bizonyos módosításokat bevezetni: 

 
A negyedik program a vendéglátó-ipari, a kulturális, a sport- és a szálláshely-szolgáltatási ágazatot támogató, a Bizottság által eredetileg 2020. december 10-én jóváhagyott program, amely adómentességek formájában bértámogatásbab részesíti a kedvezményezetteket.

E program kapcsán Magyarország a következő módosításokat jelentette be:

  1. kiterjeszti a kedvezményezettek körét avégett, hogy a magyar hatóságok az önálló vállalkozóknak is nyújthassanak támogatást a társadalombiztosítási járulékok, illetve tételes adójuk („kata”) befizetésére vonatkozó kötelezettségük megszüntetése révén; és
  2. a program költségvetését 115,5 ezer millió forintról 228 000 millió forintra növeli.

A Bizottság megállapította, hogy a programok módosítása összhangban van az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal, abból a szempontból is, hogy a támogatásokban legfeljebb 2021. december 31-ig részesülhetnek a kedvezményezettek.

Bizottsági közlemény az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes keretszabályról