Kifelé az Európai Unióból? – Inotai professzor az orbáni kekeckedésekről

„Nincsenek ugyan erre vonatkozó értesüléseim, de erős a gyanúm, hogy Orbán tudatta Navracsics Tiborral, ha nem ér el semmit, akkor kirúgja; szilárd véleményem szerint ezért is küldte ki Varga Juditot még Navracsics előtt Brüsszelbe tárgyalni” – mindezt Inotai András mondta arra reagálva, hogy Navracsics meglebegtette a lemondását arra az esetre, ha nem sikerül eredményt elérnie Brüsszelben.  (A nyitó kép forrása: Hatoscsatorna.)

A közgazdász-professzor mélységesen felháborodott Varga Judit pénteki Facebook-posztján, amiben a miniszter azt állította, hogy a vállalásokkal kapcsolatos kodifikációt elvégezték, s a szöveget társadalmi egyeztetésre bocsátották. „Hol, mikor, kivel? Ez a hazudozás teteje” – szögezte le. Szerinte ma már valós a veszély, hogy Orbán kivinné Magyarországot az EU-ból, hiszen: ha a pénz miatt bevezetik és alkalmazzák az elvárt jogállamisági, antikorrupciós változásokat, akkor összeomlik az orbánista diktatórikus rendszer, merthogy az alkalmatlan alapvető demokratikus szabályok átvételére és betartására.

Igazi magyar nagyhét lesz a jövő héten Brüsszelben: egymásnak adják a kilincset Orbán miniszterei, hogy különféle területek kapcsán, de ugyanarról, a pénzről, az uniós támogatásokról tárgyaljanak. Varga Judit igazságügyi miniszter a jogállamisági feltételességi eljárás miatt elfogadott törvénycsomagról egyeztet hétfőn és kedden az „EU fővárosában”, majd szerdán és csütörtökön Navracsics Tibor elvben területfejlesztési miniszter, ám elsősorban Orbán „jó rendőre” tárgyal a többi között az Erasmus és Horizont programokról. Navracsics a Partizánnak adott interjújában kijelentette, hogy egyelőre nem számít érdemi eredményekre, majd csak március végi határidőre kellene megegyezniük. Hozzátette: ha neki felróható okokból nem sikerül a megegyezés – azaz a pénz megszerzése –, akkor a korábbi ígéretéhez híven lemond.

Ám miközben sorra szaladgálnak ki kuncsorogni Brüsszelbe Orbán magasrangú emberei, eközben a magyar kormány újfent kekeckedik a szankciókkal: kiderült ugyanis, hogy levetetnének kilenc putyinista oligarchát a szankciós listáról. Hogyan gondolhatja Orbán, hogy sikerülhet neki meggyőznie az EU-t akkor, amikor ismét élesen szembe fordul az összes többi tagállam által vallott értékekkel, s a közös érdekkel? Tizenkét évig el tudott lavírozni, de a lufi – szemmel láthatóan – kipukkadt, s az EU besokallt. Miben bízik Orbán? Inotai Andrást kérdeztük.

 „Nagyon remélem, hogy az Európai Unió tényleg megelégelte Orbán kétkulacsosságát, és ki is tart emellett” – mondta a közgazdász-professzor, aki szerint Orbán megpróbálja megzsarolni az EU-t, azzal is, hogy fenyegetőzik a kilépéssel, azt sugallva, hogy az unión kívül is feljön a nap. „Persze, feljön, igaz, kicsit hidegebb lesz, és mi meg minden szempontból szegényebbek” – jegyezte meg.

Miután nem tudja a saját érdekeit érvényesíteni Brüsszelben, Orbán dacból úgy viselkedik, mint a fairplay-t távolról sem ismerő focista, aki, ha nem jön be a csele, akkor a pályán felrúgja a másikat – véli Inotai, aki szerint amúgy az Európai Unió lenne a legboldogabb, ha megszabadulna végre Orbán Viktortól, „de, hangsúlyozom, nem Magyarországtól, hanem Orbán Viktortól”.

De hát Magyarországon – Orbán minden eddigi mesterkedése ellenére még mindig – igen nagy többségben vannak az uniópártiak (a 2022. decemberi Eurobarometer-felmérés szerint 78 százalék szerint előnyös számunkra a tagság), s ezért meglehetősen hihetetlen, hogy ennyire széllel szemben próbálna menni, hiszen minden bizonnyal kudarccal végződne ez a számára – vetettük közbe. Inotai ennél pesszimistább, hiszen „ha David Cameron át tudta verni a Brexitet Angliában, ahol egyértelmű volt az Európa-pártiság, akkor bárkit, bármikor meg lehet hülyíteni”.

Inotai megjegyezte, hogy ott a lakosság jó része azért nem is ment el szavazni, mert nem hitte el, hogy a 800 éves demokráciában van esélye a Brexitnek. És végül mégis 49–51 arányban a távozás mellett döntöttek. „S ha már itt tartunk, akkor felteszem a kérdést: a Fidesz hogyan szerez rendre mintegy 3 millió szavazót?”?  – vetette fel. Szerinte Orbánék ebben az esetben majd meggyőznek sokakat azzal, hogy Brüsszel az ellenség, Brüsszel miatt élünk rosszul, Brüsszel veszi el a függetlenségünket…

Végre világossá kellene tenni, akár az ellenzéknek, akár a „független” szakértőknek a magyar társadalom számára – beleértve a kormányzati média által tudatosan és folyamatosan elbutított, elkábított birkacsárdát is -, hogy a brüsszeli pénzek befagyasztása nem Brüsszel „büntetése”, hanem az Orbán-rendszer alapjait 12 éve képező antidemokratikus-autoriter berendezkedés és hatalomgyakorlás megkésett, de végre uniós szinten gyakorolt folyománya. Kedves magyar társadalom: ne Brüsszelt, hanem Orbán-rendszert tessék végre felelősségre vonni.

Sokszor szóba kerül, ön is beszélt már nem egyszer a Hírklikknek is arról, hogy lehet egy huxit-variáció is. De a szavaiból, a hangsúlyaiból most azt hallom ki, mintha minden eddiginél komolyabban gondolná ezt. Tényleg valós veszélynek tartja, hogy Orbán kiviheti Magyarországot az EU-ból? – kérdeztük.

Igen, tényleg valós veszélynek érzem, de egyébként is Orbán forgatókönyvében már régóta benne van a kilépés” – mondta, emlékeztetve a Kötcsén tavaly szeptemberben általa mondottakra, miszerint a kilépésről majd újra kell gondolni a tagságot 2030 után, abban a pillanatban, amikor – állítólag – nettó befizetőkké válunk.

Ez a legaljasabb és legmocskosabb dolog, magyar létemre elviselhetetlen ezt hallanom” – mondta nem kis felháborodással a hangjában Inotai, kérdések sorát téve fel: „Nem az uniós értékek miatt törekedtünk a tagságra? Nem a demokrácia megszilárdítását, a több évszázados európai értékek képviseletét, a modern világhoz tartozást az utazás és a munkavállalás szabadságát, a Schengen-tagságot, a magyar és külföldi áru és tőke szabad mozgását akartuk?”. Válaszolt is ezekre, mondván: „persze, támogatást, pénzt is szerettünk volna, de alapvetően a legfontosabbak az uniós értékek voltak a számunkra, ezek vállalása nélkül nem engedtek volna egyetlen országot sem csatlakozni”.

Mit szól ahhoz, amit Navracsics mondott, nevezetesen, ha neki felróható okokból nem sikerül megegyezni az EU-val, akkor – a korábbi ígéretéhez híven – lemond?  – tudakoltuk.

A professzor egyértelműen reagált: mint mondta, nincsenek ugyan erre vonatkozó értesülései, de erős a gyanúja, hogy Orbán tudatta Navracsics Tiborral, hogy ha nem ér el semmit, akkor kirúgja. „Szilárd véleményem, hogy ezért is küldte ki Varga Juditot még Navracsics előtt Brüszszelbe tárgyalni”.

Ha már Varga Judit, mit szól a pénteki Facebook-posztjához, amiben a miniszter azt állította, hogy „az igazságügyi vállalásainkkal kapcsolatos kodifikációt elvégeztük, a szöveget társadalmi egyeztetésre bocsátottuk a szerdai nap folyamán.  A magyar egy szavatartó nép és erre nem árt, ha időnként emlékeztetjük partnereinket is. A kölcsönös tiszteleten alapuló konstruktív párbeszéd és a szavahihetőség hívei vagyunk és egyenlő mércével mérünk”.

Hol, mikor, kivel? Ez a hazudozás teteje!” – mondta Inotai, rámutatva: az EU világosan elmondta, hogy nem elég fogadkozni, nem elég a törvényeket meghozni, azokat hatályba is kell helyezni, el kell kezdeni alkalmazni, s csak ezután jöhetnek majd a pénzek. Ez egy fájdalmas folyamat, arról nem szólva, hogy ha bevezetik és alkalmazzák, akkor összeomlik az orbánista rendszer, miután alkalmatlan alapvető demokratikus szabályok átvételére és betartására.

„A rendszer lényege az egyszemélyi autoriter irányítás, a diktatúra, az, hogy Orbán megmondja, mit kell csinálni, így is lett felépítve – intézményi, mentális és pártkatonai szinten” – szögezte le, hozzátéve: nem véletlen, hogy 12 év alatt egyetlen szakmai döntés sem születhetett, akár hasznos lett volna a társadalom számára, akár nem, kizárólag csak hatalompolitikai döntések voltak, függetlenül azok rövidebb és hosszabb távú hatásaitól.”