Királyi élmények, meglepetések a gödöllői kastélyban

Romantikus parkjával és izgalmas élményprogramjaival együtt kínálja a feltöltődést és tanulást, élményszerű megismerés köntösébe bújtatva a tavasz megannyi színét a kultúra jegyében megcsillogtató főváros közeli kastély.

A Gödöllői Királyi Kastély – a világszerte Sisiként ismert és közkedvelt királyné kedvenc magyarországi tartózkodási helye – a felújítása, részbeni újjáépítése rekonstrukciója óta eltelt mintegy két évtizede alatt mindig kiemelt figyelmet szentelt a kultúra sokszínűségének bemutatására a családok élményt kínáló programjaival. különlegességekkel készülnek az idén, a királyné születésének 180. és a királyi pár koronázásának 150. évfordulója alkalmából Gödöllőn.

Az április 28–30-i kamarazenei hétvégén fiatal tehetségek és befutott kortársaik mutatkoznak be a kastély dísztermében, „FelfedezLeg” fantáziacímű sorozatként. Már a harmadik japán fiatalművész-nemzedék bontogatja a szárnyait a Liszt Ferenc Zeneakadémia inspiráló oltalmában. Szorgalmuk és művészi ambíciójuk mutatkozik meg április 28-án (pénteken) a kastély falai között.

Április 29-én a Trio Me és Szabadi Vilmos hegedűművész ad közös koncertet.

A TrioMe művészei mind Finnországban születtek, de már csak egy dolgozik közülük a szülőhazájában. Mind a hárman kettős Master-diplomával rendelkeznek, közülük Emmi Salmi hegedűművész a Liszt Ferenc Zeneakadémián szerezte a második diplomáját.

Április 30-án (vasárnap) egy igazán különleges produkció hallható: „Ketten Együtt” címmel az Egri – Pertis Duó (zongora), Szabadi Vilmos (hegedű) és Drahos Béla (fuvola) előadásában a többi közt Liszt-, Bach-, Händel-művek csendülnek majd fel.

 

A Nemzeti Örökség Intézete május 13-án második alkalommal rendezi meg „az emlékhelyek napja” országos programsorozatát, amellyel a magyar történelemben és kultúrában kiemelt fontosságú helyekre kívánja felhívni a figyelmet. A kastélyban is megnyílnak a ritkán látható terek: bepillanthatnak az érdeklődők a lovardába, ismerkedhetnek a királyi és főúri lovas kultúra tárgyi emlékeivel és parktúrákon vehetnek részt e napon.

A romantika szerelmeseit is várja a Gödöllői Királyi Kastély, hiszen májusban minden csütörtökön este nyolc óráig meghosszabbított nyitva tartás árasztja a kellemes, kora nyári esték hangulatát az andalogni vágyók számára. Ráadásul a kastély belépőjegyei csütörtökönként ötödével olcsóbbak is. A csütörtöki estéken a látogatók a hagyományos kastélytörténeti tárlatoktól eltérő, tematikus vezetéseken is részt vehetnek, mint például a „Bul-vár” – pletykák, sztorik, igazságok és hamisságok egy kastély életéből.

Május 20-án világhírű magyar művész tér vissza az egykori lovarda, ma különleges akusztikájú koncertterem színpadára: Snétberger Ferenc triója mutatja be „Titok” című legújabb albumát.

A kastély munkatársai igyekeznek segíteni a családok tartalmas kikapcsolódásá, ezért az idén folytatják a népszerű „koronázási hétvégéket”. Látványos kosztümös jelenetek, mesés kalandozások várják az érdeklődőket június 10-én és 11-én. Nosztalgikus hangulat hívja időutazásra azokat, akik júniusban is felkerekednek, s ellátogatnak Gödöllőre.