Kobajasi Kenicsiró vezényli Verdi Requiemjét

Sokak szerint a Requiem (eredeti és teljes címén: Messa da Requiem) Giuseppe Verdi (1813–1901) legfelemelőbb, az érzelmekre különösen ható zeneműve. Az egyházi szövegre írt gyászmise valóságos személy emlékére készült, a komponista évekig formálta, mígnem véglegesnek nyilvánította. (Nyitó képünkön: a Nemzeti Énekkar; kép: Csatlós Norbert.)

Eredetileg több zeneszerző írt volna közös gyászmisét Gioachino Rossini (1792–1868) emlékére, ez azonban nem valósult meg. Verdi akkor egy tételt írt meg, ezt kiegészítve készült el később a teljes mű, amelyet a költő Alessandro Francesco Tommaso Manzoni (1785–1873) a romantika (a Risorgimento) legfőbb olasz képviselője emlékének ajánlott. Verdi Requiemjét 1874-ben mutatták be Milanóban.

Az érzelmek, szenvedélyek, a gyász és öröm zenei kifejezésének nagy mestere teljes zenei eszköztárát felhasználja ebben a műben a halálra készülő, a félelemmel, egyszersmind a megváltásban való reménységgel teli ember lelkiállapotának ábrázolására. Különleges, csodálatos remekmű, amelynek hatása alól sokadszorra sem tudja kivonni magát a hallgató.

A Nemzeti Filharmonikusok április 24-i hangversenyének vonzerejét növeli a karmester személye: Kobajasi Kenicsiró (bal oldali kép; foto: Fejér Gábor), aki évtizedekkel ezelőtt a zenekar vezető karmestere volt, és akinek vezényletével már néhányszor lehetett részese a hazai közönség a Requiem felejthetetlen előadásainak.

Verdi Requiemjének április 24-i előadásán (Budapest, MÜPA, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem) a Nemzeti Filharmonikus Zenekart Kobajasi Kenicsiró vezényli. Közreműködik: Sümegi Eszter szoprán; Ulbrich Andrea mezzoszoprán; Brickner Szabolcs tenor; Cser Krisztián basszus, valamint a Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba).