A francia sanzon magyar mesterei a Benczúr Kertben

Orosz Zoltán harmonikaművész a harmonika szeretetét édesapjától örökölte, ő volt, aki a tehetségére már korán felfigyelt, és az első, nyolcbasszusos harmonikát is tőle kapta négyéves korában. A művész három egymást követő évben megnyerte az országos harmonikaversenyt felnőtt profi kategóriában. 2000-ben együttese megkapta a Magyar Rádió rangos elismerését az eMeRTon díjat, majd stílusteremtő zenei tevékenységét 2008-ban Artisjus Díjjal ismerték el. A harmonikaművész rendszeres fellépője a többi között Zorán koncertjeinek. Bardóczy Attila előadóművésszel több mint tizenöt éve zenél együtt, a Párizsi Nemzetközi Sanzonversenyen elnyerte a legjobb külföldi előadónak járó első díjat.

Bardóczy Attila énekes és Orosz Zoltán harmonikaművész.

Bardóczy Attila előadóművész már gyermekkorában elsajátította Algériában a francia nyelvet, később a Rockszínház és az Operettszínház művészeként aratott fergeteges sikereket itthon és külföldön egyaránt.

A Bardóczy–Orosz-kettős közös lemeze, a 2002 decemberében jelent meg, a legszebb és legismertebb francia sanzonokkal. A duó a lemezről a műsorába is átörökíti a klasszikus sanzon nagyjai közül Jacques Brel, Charles Aznavour, Edith Piaf, Juliette Greco és Yves Montand dalait, s játszik a többi között a Cherbourg-i esernyők, az Orfeo Negro című filmek zenéjéből is.

Oroszék a lemez megjelenése után közvetlenül megtartották nagysikerű lemezbemutató koncertjüket Budapesten, majd a műsorral országos turnéra indultak. Műsoruk azóta is olyannyira népszerű, hogy a turnét minden évben újabb és újabb koncertsorozat követi.

Orosz Zoltán szívéhez mindig is nagyon közel állt a francia sanzon, így – ihletet merítve a kortárs francia harmonikaművész, Richard Galliano munkásságából – friss zenei ötletekkel, mai hangszereléssel létrehozta a „New Chanson” zenekart. A zenei ízelítő – egy nemrégiben készült klipen révén – nagyszerű zenészek közreműködésével enged betekintést az új hangzásvilágba. A koncerteken, ahol Bardóczy Attila és Orosz Zoltán duója kiegészülhet akár újabb zenész közreműködőkkel is, elhangzanak természetesen a 2002-ben megjelent lemez felejthetetlen dallamai, de a repertoár időközben nagyban megújult; így a közönség immár közelebbről is megismerkedhet a „New Chanson” világával avatott művészek tolmácsolásában.