Kőbe zárt zene – „Kövér Margónál” jártunk Tallinnban

Az ABB „Kőbe zárt zene” (Frozen Music) című gondolatébresztő építészeti videósorozata egyedi épületeket és az őket megálmodó építészeket mutatja be a nagyvilágból.

Ez alkalommal Észtországban jártunk, ahol meglátogattuk a „Kövér Margó”-t, azaz Tallinn egykori ágyútornyát, mai funkciójában: az Észt Tengerészeti Múzeumot.

Tallinn hajdani városfalának a 16. század elején épült egykori ágyútornyáról van szó, melyet „Kövér Margónak” is becéznek. 1935 óta az épület az Észt Tengerészeti Múzeumnak ad otthont, amely a hajózás, a hajóépítés és a tengeri halászat észtországi történetét és eszközeit mutatja be.

Hat évvel ezelőtt, 2015-ben egyedülálló középkori teherhajóroncsot – egy koggét – találtak a tudósok. A szakértők annak a módját keresték, hogy milyen újszerű építészeti megoldással lehetne a hajót bemutatni a nagyközönségnek?

Végül egy helyi építésziroda, a KOKO Architects megtalálta a megoldást. Az iroda alapítói – Andrus Kõresaar és Raivo Kotov – sajátos érzékenységgel végzett felújításaikról váltak ismertté, melyek bensőséges módon ötvöznek régit és újat. Andrus Kõresaar elmondta, hogy milyen kihívásokat tartogatott a régi hajóroncs bemutatóhelyének kialakítása. Elsősorban arra törekedtek, hogy a hajót az őt megillető térben helyezzék el, olyan környezetben, amelyik nem idegen a helyi történelmi jellegzetességektől.

Hogyan lehetett ezt megvalósítani? Le kellett menni a föld alá! Ez a döntés váratlan fejleményekkel járt építkezés közben. A földmunkák egy-egy középkori csatornát, kövezett utcát és a városfalon át vezető járatot tártak fel. E leletek végül mind beépültek a múzeum épületébe.

Különösen impozáns a kogge hajót befogadó csarnok háromszögekből kialakított mennyezete, ami a tenger hullámainak érzetét kelti. Funkciója, hogy megvédje a hajót a nap káros sugaraitól, miközben a látogatók belülről csillagos eget látnak maguk felett.

Mindezt úgy kellett megvalósítani, hogy a múzeum – a középkorba visszanyúló története ellenére – a modern kor minden követelményének megfeleljen. A világítást, a hőmérsékletet, a páratartalmat stb. szabályozó épületvezérlő funkciók a stabil beltéri klíma fenntartásával és energiatakarékos megoldásokkal szolgálják a műemlékegyüttes megőrzését.

Az ABB i-bus KNX rendszere érzékelők segítségével, napszakok szerint gondoskodik a múzeum automatizált belső és külső világításáról, ami még inkább kiemeli a tallinni óváros ékkövének ragyogását.

A „Kőbe zárt zene” sorozat magyar felirattal az ABB Magyarország YouTube csatornáján tekinthető meg.