Koncepcióóóóóóóóóóóóó! Csúcs videókártyákkal

Aki nem járt az idei berlini IFA-n, a világ legnagyobb és bizonnyal a legrégebbi, az idén 95 esztendős fogyasztói elektronikai seregszemléjének számító szakkiállításon, az nem láthatta a világ harmadik legnagyobb számítógépgyártója, a hazánkban is jelen lévő Acer újdonságait, a ConceptD Pro sorozatú noteszgép-családját. (A nyitó képen az Acer-laptopcsalád csúcsmodellje, a ConceptD 9.)

Ma késő délután viszont igen, ugyanis a tajvani illetőségű gyártó budapesti munkatársai részletesen bemutatták a szaksajtónak az NVIDIA Quadro GPU-kkal (videókártyákkal), kilencedik nemzedékű Intel Core processzorokkal ellátott notebookokat. Csúcsteljesítményre hangolt masinák, nem csupán a gyorsaságukat, sokoldalúságukat, hanem az energiaforrásukat tekintve is.

A ConceptD Pro sorozat Windows 10 operációs rendszerrel szinte bármilyen erőforrás-igényes követelménynek megfelel, tehát a VR (virtuális valóság), AI (mesterséges intelligencia) -alapú alkalmazások, nagy adatfeldolgozást igénylő programok egyaránt simán futtathatók rajtuk – hangoztatta a bemutatón Veil Krisztián, a magyar Acer szakértője. A klasszikus formájú ConceptD-t a háttér-megvilágításos billentyűzet teszi még rokonszenvesebbé, igazán profi masina – profiknak. Ez alkalommal láthatták, vehették kézbe az újságírók ConceptD-koncepció szerint tervezett-gyártott megjelenítőt is; a CM2241W jelű monitorral is mindenekelőtt a tervezők, az elmélyült alkotómunkát végzőt kedvében kíván járni a gyártó az Pantone monitorokkal egyetemben.

Veil Krisztián fölhívta a figyelmet arra, hogy a ConceptD Pro sorozatú laptopok az elsők, amelyeket RTX GPU-val terveztek és szereltek a tajvani szakemberek, továbbá „valós idejű ray-trackinggel és fejlett AI-képességekkel is gazdagították őket”. A szakértők előtt nem hangzik hottentottául: a kaliforniai székhelyű NVIDIA Corporation a grafikus processzoraival vált nélkülözhetetlenné a számítógép-gyártók számára. Az ugyancsak sokak számára ismert ray-tracking – olvasható a www.notebook.hu portálon – a sugárkövetésnek (ray-tracking) hála, minden eddiginél könnyebbé vált az élethű fényhatás és megvilágítás, a fejlett tükröződés és árnyékvetés, ami a tervezők, művészek, játékprogram-készítők számára egyaránt szerfölött rokonszenves megoldás.  

Az NVIDIA Quadro GPU-k  (mit mond a GPU-ról a lexion? Íme: A graphics processing unit (röviden a GPU) magyarul grafikai processzor; a grafikus vezérlőkártya központi egysége, az összetett grafikus műveletek gazdája; feladata a grafikák létrehozásával és megjelenítésével közvetlenül kapcsolatba hozható magas szintű feladatok átvétele a CPU-tól [=Central Processing Unit, azaz központi feldolgozóegység, a számítógép agya s lelke], hogy számítási kapacitását a processzor más műveletek elvégzésére hasznosíthassa. Egy vezető, tajvani Acer-szakember ezt ekként fogalmazta meg: a kilencedik nemzedékű Intel Core processzorok erejével kombinálva ezek az elképesztően erős igáslovak segítenek a számítógép-használóknak abban, hogy a technikával nem törődvén, minden körülmények között alkotók maradhassanak. (Ugye, milyen szép!?) Elkészíthetik a legbonyolultabb és leg-erőigényesebb 3D- animációkat, mindeddig ismeretlen, elképesztően nagy felbontású videókat szerkeszthetnek. Nagy segítség épülettervező mérnököknek művük virtuálisan bejárható bemutatásában…

Veil Krisztián sem felejtette el megemlíteni, hogy a ConceptD 9 napjainkban az Acer Pro-sorozatának a csúcsa. Talán nem pontos az idézet az előadótól, ám a lényege: az alkotásra kihegyezett notebookban a többi között az Acer CNC (=számítógép-vezérlésű) -megmunkálással készülő Ezel Aero Hinge zsanérrendszere is szerepet játszik. Mi az előnye? A 17,3 hüvelyk (kb. 44 cm) képátlójú 4K (3840×2160 képpont-felbontású) kijelző kihajtható, ezzel is segíti a közösen végezhető munkát. A Pantone-képernyő tudja/ismeri az Adobe RGB színpalettáját (és ez megint csak szakértőknek szól) teljes egészében Delta E <1 színhűségű.

A ConceptD 9 Pro-t célszerű/ajánlott 9. nemzedékű Intel Core i9 processzorral és NVIDIA Quadro RTX 5000 videókártyával megrendelni, hogy igazán csúcs legyen. Az ám, ne feledjük, hogy ConceptD Pro masinákhoz Wacom EMR stílusceruza is tartozik, amely nem veszhet el, mindig kéznél van azáltal, hogy mágneses, és a gép élére rögzíthető hozzá. A ceruza nyomásérzékenység-szintje 4096.

Ugye, milyen bájos így, fehérben?! Ő a ConceptD 7Pro.

Ennyivel, persze, még nincs vége a beszámolónak, mert hátra van még a ConceptD 7, 5 és 4 Pro típus. Az Acer ConceptD 7 Pro 4K-s megjelenítőjének képátlója 15,6 hüvelyk. A gépet a sokat utazók igényei szerint tervezték meg Tajvanon. Könnyű (2100 gramm) és vékony (17,9 mm). Processzora 9. generációs Intel Core i7, videókártyája az elsőként ismertetett gépével azonos, tehát szoftverfejlesztők, mérnökök, tudósok, dizájnstúdióban dolgozók kitűnő eszköze. Egy sor kényelmi megoldással látták el, a többi között UI-val (user interface —> használó felület) a gyors beállításokat segítendő.

Férfias masina: ConceptD 5Pro.

A ConceptD 5 Pro-t 15,6 és 17,3 hüvelykes képátló-változatban kínálja a gyártó – hangzott el a ma késő délutáni bemutatón; 4K felbontású, IPS (=in plane switching) alapú kijelzőkkel kínálják a teljes körű CAD-tervezésre, animációk készítésére, szimulációs munkafolyamatok futtatására egyaránt terméket. Lelke: a 9. nemzedékű Intel Core i7 processzor és az NVIDIA Quadro RTX 3000 grafikus mag. Megjósolható: építészek, 3D animáció-készítők, dizájnstúdiók munkatársai egyaránt szeretni fogják. Kijelzőjének színpalettája a teljes Adobe RGB-t kínálja.

Megjósolható: sokan fogják szeretni a “hármaskát”.

Az Acer hazai szakértői egybehangzón állítják, hogy rövid időn belül mindenki kedvencévé válhat a ConceptD 3 Pro jelű noteszgép. Szeretni fogják fényképészek, ipari tervezést tanulók, belsőépítészek, grafikus tervezők, még a közösségi média megszállottai, például a YouTub-streamelők is. A burkolat alatt 9. generációs Intel Core i7 processzor és NVIDIA Quadro T1000 grafikuskártya gondoskodik a bonyolult, nagy számítási teljesítményt kívánó feladatok elvégzéséről. A ConceptD 3 Pro nagy előnye, hogy jóformán hallhatatlan, annyira csendes.

Hogy szokták mondani? Ki van találva!

És ha már ConceptD el ne feledjünk írni a CM2241W kódjelű monitorról, amely általános munkaeszközként is jól használható, szemkímélő, szép formájú, kecses munkaeszköz, gyakorlatilag abszolút színhűségű, képfrissítése 75 Herz.

Persze, az ilyen bemutatókon a készülékek áráról is szó esik. Nos, kedves Olvasó, egyet bizton állíthatunk, hogy a termékek árát a tudásukhoz igazították. Ráadásul az euróhoz mérten ugyancsak gyengélkedő forint óhatatlanul magas értéket mutathat a bolti árcédulán.