Kormányszintű piszkos ügyek is a LUX-filnapokon

November 13–15. között ismét a budapesti Uránia moziban mutatják be az Európai Parlament filmművészeti díjára, a LUX filmdíjra jelölt döntős alkotásokat: Teona Strugar Mitevska Isten létezik és Petrunijának hívják, Mads Brügger Cold Case Hammarskjöld és Rodrigo Sorogoyen A rendszer című filmjét.

A LUX filmdíj az Európai Parlament filmművészeti díja, amelyet 2007 óta minden évben fontos politikai vagy társadalmi jelenségekre reflektáló filmeknek ítélnek oda. A versenyben lévő műveket a díj hagyományaihoz híven összeköti az európai identitás sokrétű kérdésköre és az aktuális, mindannyiunkat érintő társadalmi jelenségek érzékeny ábrázolása. Az európai filmek népszerűsítése mellett az elismerés kiemelt célja, hogy a nyertes alkotásokat eljuttassa az Európai Unió valamennyi tagállamába, és összesen 24 nyelven feliratozva elérhetővé tegye az érdeklődők széles köre számára.
Hazánkban november 13–15. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be a nemzetközi szakmai zsűri által kiválasztott három, döntős filmet az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodája szervezésében. A győztes alkotást november 27-én hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.
A LUX-filmnapok határokon átívelő kulturális eseményként olyan európai közösségi teret hoznak létre, amelyben a résztvevők megtapasztalhatják az európai filmművészet sokszínűségét, és megvitathatják a versenyfilmekben felvetődő témákat. A válogatásban az idén a szatirikus társadalmi drámától az az oknyomozó dokumentumfilmen át a politikai thrillerig három zsáner is megjelenik.
A LUX filmnapok idei nyitófilmje az észak-macedón rendezőnő, Teona Strugar Mitevska szatirikus hangvételű alkotása, az Isten létezik és Petrunijának hívják; november 13-án este hét órától látható. Az erőteljes képi világú film egy fiatal értelmiségi nő történetét beszéli el, aki egy hirtelen ötlettől vezérelve részt vesz egy hagyományosan kizárólag férfiak számára fenntartott vallási rituálén, szembeszegülve ezzel szülőföldje ősi hagyományaival. Tettével magára haragítja a férfiakat, a papot és a hatóságokat is, s ezzel megkezdődik küzdelme a jogegyenlőségért. Az észak-macedón, belga, szlovén, horvát és francia koprodukcióban készült, Berlinben két díjat is nyert film korunk egyik legizgalmasabb kérdését feszegeti azzal, hogy rávilágít a társadalmi konvenciók és a feminizmus helyzetére a balkáni országban.
November 14-én este hét órától vetítik a dán Mads Brügger Cold Case Hammarskjöld (Hammarskjöld, döglött akták) című dokumentumfilmjét, amely az egykori ENSZ-főtitkár, Dag Hammarskjöld 1961-ben bekövetkezett repülőbalesetének gyanús körülményeit vizsgálja, ám eközben egy sokkal súlyosabb és nagyobb hatású titok nyomára bukkan, amely a hidegháborús világpolitikai játszmákkal is összefügg.
A dán, norvég, svéd és belga koprodukcióban készült, provokatív oknyomozó alkotást eddig kilenc nemzetközi fesztiváldíjjal, köztük a Sundance-filmfesztivál legjobb dokumentumfilm-rendezőjének járó díjával ismerték el. A LUX-filmdíj történetében ez a harmadik alkalom, hogy a döntőben dokumentumfilm is szerepel.
November 15-én (ugyancsak 19 órától) Rodrigo Sorogoyen A rendszer című filmjével zárul az idei LUX-filmnapok magyarországi vetítéssorozata. A spanyol rendező gyors ütemű, feszült politikai thrillere egy sikeres, ám botrányba keveredett politikus bukásán keresztül mutatja be a korrupcióellenes küzdelmeket, amelyek akár egy örökéletűnek hitt hatalmi-szövetségesi rendszert is meg tudnak dönteni. A film számos spanyol és nemzetközi fesztiváldíjjal büszkélkedhet, és a többi között a Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíjáért is versenyben volt.
A vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának Facebook-oldalán lehet nyerni egy rövid fejtörő megoldásával november 10-ig.


A közönség az idén is szavazhat kedvenc filmjére a www.luxprize.eu honlapon, egészen 2020. január 31-ig. A sorsolás nyertese 2020 júliusában részt vehet a Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét, és a LUX-filmdíj következő évi kiírásának tíz jelölt filmjét is bemutatják.