Koronavírus elleni vakcina önköltségi áron

Az új koronavírus ellen az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztett négyszázmillió adag vakcina előállítását vállalja önköltségi áron a hazánkban is aktív AstraZeneca az Európai Vakcinaszövetségben (IVA) részt vevő országok lakosai számára. A gyógyszer kiszállítása még az év vége előtt megkezdődik – tanúsítja az erről szóló megállapodás. (Kép: GMP News)

A június 13-án megkötött megállapodással az Európai Vakcina-szövetség (IVA) célja, hogy gyorsítsa a koronavírus elleni hatóanyag elérhetőségét minden olyan európai ország számára, amelyik részt kíván venni a kezdeményezésben. Az IVA elkötelezett abban, hogy Európában mindenki méltányosan hozzáférhessen a leendő oltóanyaghoz.

Evégett az AstraZeneca számos párhuzamos lépést tesz világszerte: folyamatosan bővíti gyártási kapacitását, és nyitott más vállalatokkal is az együttműködésre avégett, hogy – nyereség nélkül – még a világjárvány ideje alatt gondoskodjék a vakcináról az emberiség számára.

A vállalat az Európai Vakcinaszövetséggel most aláírt megállapodáshoz hasonló szerződést kötött 700 millió adag vakcináról az Egyesült Királysággal, az Amerikai Egyesült Államokkal, a Járványkészültségi és Innovációs Koalícióval és a GAVI Vakcinák és Immunizálás Nemzetközi Szövetségével.  Emellett az indiai Serum Institute-tal további egymilliárd adag utánpótlásáról egyezett meg, elsősorban az alacsony és közepes jövedelmű országok számára. A teljes gyártási kapacitás ezzel jelenleg kétmilliárd adag.

Az Oxford Egyetem a múlt hónapban jelentette be az Egyesült Királyságban mintegy 10 ezer önkéntes felnőtt bevonásával zajló, AZD1222 II/III-as fázisú klinikai vizsgálat elindítását. További késői fázisú vizsgálatok kezdődnek számos más országban is.

Az AstraZeneca elkötelezett a klinikai program gyors végrehajtásában, és gyártási kapacitásának bővítésében, önként vállalva a kockázatot arra az esetre is, ha az Oxfordi Egyemmel közösen fejlesztett vakcina mégsem működnék.

A következő 3–5 hónapban a vállalat az új koronavírust semlegesítő antitestek felfedezésére irányuló kutatási erőfeszítéseit is felerősíti a betegség előre haladtának megelőzésére és kezelésére szolgáló klinikai vizsgálatokkal. Továbbá: a vállalat gyorsan elkezdte új és meglévő gyógyszereinek a fertőzés kezelését célzó, COVID-19 betegségben szenvedő betegeken történő tesztelését.

A ChAdOx1 nCoV-19, AZD1222 néven ismert, az Oxford Egyetem Jenner Intézete által az Oxford Vakcinacsoporttal együttműködve kifejlesztett vakcinajelölt. A közönséges nátha (adeno) -vírus gyengített változatán alapuló replikációhibás csimpánzvirus-vektort használja, amely a csimpánzokban fertőzést okoz és a SARS-CoV-2 fehérjetüske genetikai anyagát tartalmazza. A vakcina beadását követően, megkezdődik a felszíni fehérjetüske termelődése, amely beindítja az immunrendszernek a COVID-19-cel szembeni védekezését, ha a későbbiekben megfertőzné a szervezetet. A rekombináns adenovírus-vektor (ChAdOx1) egyszeri dózisban erős immunválasz keltésére alkalmas, mivel nem másolódik, ezért nem okoz fertőzést a vakcinált egyénben.

A ChAdOx1 vírusból előállított vakcinát több mint 320-an kapták meg eddig, jól tolerálhatónak bizonyult, jóllehet, átmeneti mellékhatásokat lázat, influenzaszerű tüneteket, fejfájást, végtagfájdalmat okozhat.