Krisna az akácosban…

Ha az új ismeretekre vágyók a hindu vallás iránt érdeklődnek, nem okvetlenül szükséges Indiáig utazniuk. Magyarországon is megtalálhatók a hinduizmus „lerakatai”, a somogyvámosi Krisna-völgyről vagy a Krisna-tudatú hívek ételosztásairól szinte mindenki értesült már, a televízióban hálás téma az egzotikus öltözékű férfiak és nők látványa, tevékenysége.

A nálunk egyfajta különlegességnek számító vallás magyar követői másfele is működnek, így például Nandafalván…

A különös nevű helyet viszonylag kevesen ismerik, pedig a nevezett vallási központ könnyen elérhető. Ha az utazó Szeged felé tartván a 146. kilométernél, Balástya magasságában letér az M5-ös autópályáról és Forráskút felé veszi az irányt, néhány kilométer után már be is fordulhat az „asram” felé vezető dűlőútra.  Itt, az akácosok között hamarosan felbukkan egy különleges templomtorony, majd az azt körülvevő vöröskő-stációk látványa vonzza magához a fürkésző tekinteteket.

Az alföldi hindu közösséget 1979-ben hozta létre az ősi hindu tanítások iránt érdeklődő néhány fiatal a balástyai tanyavilágban. Nandafalva nevét az indiai szent helyről, Nandagramról kapta, ahol a hagyomány szerint Krisna isten gyermek- és ifjúkorát töltötte. Két évtizednyi működésük után, 2000-ben nyitotta meg kapuit a hindu templom. A tájba meglepően jól illeszkedő szakrális központot Szigeti Gyula műépítész tervezte, alföldi épületeket idéző tornáca cseréppel díszített orisszai típusú templomtornyot ölel körbe. Jó tudni, hogy az Indiában ma is élő hagyományos templomépítészet nem riad vissza a különböző tájegységek, sőt országok stílusjegyeinek ötvözésétől, a templom tornyában lakó egymázsás harang naponta megszólal, ezzel a magyar hagyományt is követve.

A templomot körülvevő szentélypark a hindu panteon legfontosabb alakjait mutatja be. Egyik monumentális eleme a kéttonnás, egyetlen kőből kifaragott, két méter magas Alázat-oszlop. Ezt és más hasonló térplasztikákat Indiából hajón szállították Hamburgig, majd onnan kamionokkal a célállomásukig. Elkészítésük és szállításuk nem volt éppen olcsó mulatság, egyes, hazánkban is működő indiai óriás vállalatok „besegítettek” a számukra rokonszenves cél megvalósításába – legalábbis ezt halottuk a helyszínen, bizalmas közlésben.

A nandafalvi hindu közösség tagjai mezőgazdasági, illetve kézműves munkával termelik meg a fenntartásukhoz szükséges anyagi alapokat, de emellett látványos vallási-kulturális programok szervezésével is törekednek magukat és hitüket a szűkebb és tágabb környezetükkel megismertetni, elfogadtatni. Rendszeres szereplői a balástyai piacnak, és őket is látogatják a „nagy szomszéd” lakosai. Ott jártunkkor éppen busszal jöttek át egy hindu ihletésű koncertre az érdeklődő falusiak („Lássuk, milyen az ű istenük!” – kászálódott le a társasgépkocsiról egy termetes asszonyság…)

Most ismét indiai estre készülnek Nandafalván: augusztus 12-én, szombaton délután öt órától „spirituális feltöltődésre vágyóknak” kínál ígéretes programot a templom hétvégi rendezvénye. A ceremónia védikus tűzáldozattal kezdődik, ami karma-tisztító ősi rítus. A tűzáldozattal a felsőbb szféra áldását kérik, miközben a résztvevők mantrarecitálás mellett gabonát ajánlanak fel a tűzoltáron, az akácfák árnyékában.

Az est házigazdája az asram „lelke”, Leveles Zoltán hindu tanító, aki a szertartás után „Karma a spirituális India tanításában” címmel tart előadást, melyben az ősi indiai tradíció erejének mai létjogosultságáról beszél. Eközben szó esik a tettek, szavak és gondolatok erejéről is.

Az est fénypontja az Indiából érkező Rahul Acharya táncmester (a képen) előadása a hindu templom mögötti amfiteátrumban. Az indiai klasszikus tánc eredendően templomi tánc, így a szakrális környezetnek köszönhetően a néző valóban hiteles betekintést nyerhet a spirituális indiai hagyományokba.

Az eseményen a részvétel ingyenes. Minőségi vegán vacsora 1200 forintért előrendelhető. Vacsorát csak az itt regisztrált vendégeknek szolgálnak fel