Magyarország kipirosodott – az extrém hőség a fiatal szervezetet is megterheli

A többnapos, extrém meleg időjárás nemcsak a gyerekeket és az időseket veszélyezteti, hanem a fiatal szervezetet is megviseli, a hőség miatt az Országos Mentőszolgálat esetszáma az elmúlt 24 órában 20 százalékkal nőtt a szokásoshoz képest – mondta Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Győrfi közölte: a legutóbbi 24 órában 3200-ra nőtt a mentők esetszáma, teljes kapacitással dolgoznak, országosan 780 mentőegység van szolgálatban. Hangsúlyozta: sok esetben kaptak riasztást idős emberekhez, akik közterületen lettek rosszul. Ezért arra kért mindenkit, figyeljenek a környezetükben élő idősekre, ajánlják fel a segítségüket, és ha valaki tudja magáról, hogy nehezen bírja a meleget, napközben tartózkodjék hűvös, árnyékos helyen. A szóvivő kiemelte, hogy gyermeket, állatot még pár percre sem szabad autóban hagyni, hiszen ennek súlyos élettani következményei lehetnek. Arra is kitért, hogy a nagy melegben csökken a koncentrálóképesség, ezért a szokásosnál óvatosabban kell a közutakon közlekedni.

Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár is arra hívta fel a figyelmet, hogy 27 Celsius-fok felett 6, 32 fok felett 13, 37 fok felett pedig 33 százalékkal nő a balesetek száma. A nagy melegben, amikor este, éjszaka sem hűl le a levegő, a szervezet regenerálódó képessége csökken, rosszul alszunk, ami kialvatlansághoz vezet, így növelve a balesetek esélyét. Kitért arra, hogy aki autóval indul útnak, annak is oda kell figyelnie a bőrvédelemre, hiszen az ablakon keresztüli napsugárzás is bőrkárosodáshoz vezethet. Megismételte, hogy felhevült testtel, alkoholos állapotban senki se ugorjék vízbe. A helyettes államtitkár elmondta azt is, hogy a városi szökőkutakban nem ajánlott a fürdés, hűsölés, mert számos fertőzés forrása lehet a nem tiszta víz. Azivókutakká minősített közkutakból viszont bárki fogyaszthat, az ottani víz minősége megfelelő. A hétvégén megrendezendő sportversenyekkel kapcsolatban szintén arra figyelmeztetett, hogy sportolás közben extrém igénybevétel éri a szervezetet, ilyenkor a szokásosnál több folyadékról kell gondoskodni. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre már az egész országra kiadta a harmadfokú, piros figyelmeztetést a hőség miatt. Az előrejelzés szerint a csúcshőmérséklet 35–40 fok között várható, késő estére is csak 25–31 fok közé mérséklődik a meleg. A napi középhőmérséklet a legtöbb helyen 29 Celsius-fok körül vagy afelett alakul.

Meghosszabbították a hőségriadót

(15:27)  A tartós kánikula miatt vasárnap 24 óráig meghosszabbította a hőségriadót Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma  pénteken az MTI-vel. Legutóbb keddtől péntek éjfélig rendeltek el hőségriadót, ezt hosszabbították most meg vasárnap éjfélig. Értesítették a megyei kormánymegbízottakat a hőségriadóról, kérve, hogy tájékoztassák az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatókat és megyei védelmi bizottságokat. További intézkedésekre egyelőre nincs szükség – tették hozzá.
Nagy hőség idején kerülni kell a kávé, az alkohol, illetve a magas cukortartalmú italok és a zsíros ételek fogyasztását, illetve hogy a legmelegebb órákban – 11 és 15 óra között – lehetőleg senki se tartózkodjék a tűző napon. A bőrt ruházattal vagy fényvédő faktoros krémmel kell védeni a leégés ellen. A tartós hőség nemcsak a szív- és a keringési betegségben szenvedőket, hanem az egészséges szervezetet is megviseli, ilyenkor bárkinél előfordulhatnak egészségi panaszok. Akik a vízparton tartózkodnak, azok a déli órákban kerüljék a napozást, és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. 

A bárki által igénybe vehető légkondicionált helyek listája elérhető a katasztrófavédelem weboldalán.
   
Péntekre már az egész országra kiadta a harmadfokú, piros figyelmeztetést a hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésében olvasható: a napi középhőmérséklet a legtöbb helyen 29 Celsius-fok körül vagy afelett alakul. Az előrejelzés szerint a csúcshőmérséklet 35–40 fok között várható. Késő estére 25–31 fok közé mérséklődik a meleg. Pénteken is nagyon erős az UV-B sugárzás.