Las Vegasban megnyílik a okosjövő kapuja

Nagy a hírverés a jövő héten Las Vegasban kezdődő négynapos (január 7–10.) szórakoztató elektronikai, technológiai kiállítás, a CES körül, ahol képet kaphatunk majd a 2020-as évek újdonságairól, a jövő újabb ipari forradalmáról. (A nyitó kép forrása: www.theburnin.com)

A világ egyik legnagyobb rendezvényén 4500 kiállító vesz részt, 250 konferenciát és  szakmai beszélgetések sokaságát tartják majd. A rendezvényszervezők 170 ezer látogatót várnak 160 országból. A legnagyobb érdeklődésre az okosotthonok még okosabbá tételére hivatott technológiák számíthatnak. A technológiai óriások, a Google, az Amazon és az Apple már decemberben felcsigázta az érdeklődést, amikor bejelentette, hogy a szóbeli utasításokat teljesítő három, külön applikációs rendszer egybeolvad, kompatibilissá teszik szolgáltatásaikat, az eddiginél egyszerűbbé válik az okostelefon-kezelés – függetlenül a szolgáltatótól és a telefon típusától.

Sorolják a legegyszerűbb megoldásokat: időzítheted a porszívó munkáját, hogy mire hazaérsz, tiszta lakás fogadjon, s amikor belépsz okos otthonodba, nemcsak az ajtók nyílnak ki automatikusan, de a világítás és a fűtés is bekapcsol.

Az igazi forradalmi változást persze az 5G-s szolgáltatásoktól várható; az Egyesült Államokban a következő negyedévben legalább 30 városban fogják kiépíteni a legkorszerűbb mobiltechnológiát, ami elképesztően meggyorsítja az internetezést. Egy-egy mozifilm akár pillanatok alatt letölthetővé válik…

Az okosotthonok okosvárosokká lépnek elő, amelyekben okos közlekedési eszközök – személygépkocsi, autóbusz, metró stb. – szolgálják a helybélieket.