Legek a hazai magyar ingatlanpiacról – megállíthatatlan a drágulás

Szélsőségekből 2021-ben sem volt hiány a hazai ingatlanpiacon. Milyen ingatlant adtak el a leggyorsabban, illetve a legmagasabb áron? Átlagosan mennyibe kerül egy lakás? Az év végéhez közeledve, az országosan 1400 ingatlanközvetítővel dolgozó Duna House hálózat összegyűjtötte a legérdekesebb magyar ingatlanpiaci adatokat. (A nyitó képhez: van, akinek az egész lakása kisebb, mint ez a fürdőszoba…)

A Duna House tranzakciós adatai alapján az idén egy I. kerületi, 404 négyzetméteres ház volt a legdrágább lakóingatlan, ami 700 millió forintért cserélt tulajdonost. A skála másik végén a kistelepüléseken található, felújítandó vályogházak szerepeltek, 1-3 millió forintos értékben. Összességében az ingatlanok 2%-áért fizettek az új tulajdonosok több mint 100 millió forintot, 36%-ukat 20 millió forint alatt tudták megszerezni a vevők. Országosan az adásvételek majdnem 3%-ánál a négyzetméterár meghaladta az 1 millió forintot, de a fővárosban ez az arány már 10% felett volt.

Magyarország egészét vizsgálva átlagosan 31 millió forintos áron keltek el az ingatlanok 2021-ben, ami csaknem 10%-os áremelkedés 2020-hoz képest. Csak Budapestet vizsgálva a lakások átlagára 56 millió forint volt, de egyre gyakrabban találkozhatnak a vevők 2 millió forintos négyzetméterárral akár használt lakások esetében is. A teljes országos értékesítési adatok alapján a panelek 410, a téglalakások 570, a házak pedig 310 ezer forintos átlagos négyzetméteráron voltak megvásárolhatók az idén. Az új építésű ingatlanokat átlagosan közel 650 ezer Ft/m2 összegért cseréltek tulajdonost. Eladói részről a tulajdonosok közel negyede nagyobb ingatlanba költözés miatt vált meg addigi otthonától, mintegy 15 százalék az öröksége értékesítéséből várt hozamot, minden hetedik viszont a meglévőnél kisebb lakásra váltott. Vevői oldalról a legfőbb indíték a befektetési célú vásárlás és a nagyobb lakásba költözés volt, amit az első lakás megszerzése követett.

A legnagyobb alapterülettel egy 960 négyzetméteres, gyenesdiási panzió szerepelt az adatbázisban, a legkisebb címet egy 9 négyzetméteres, angyalföldi minigarzon nyerte el. Értékesítési idő tekintetében az ország minden részén átlagosan 2,5-5 hónapot kellett várni egy-egy tranzakció zárásához, ám az ingatlanok közel mintegy huszadára már egy héten belül megtalálták a vevőt.

A fővárosban nem ritka a 100 évesnél idősebb házban lévő eladó lakás; az idén a Duna House által értékesített, legidősebb ingatlan egy 150 éves, az egykori arisztokrata Teleki család által épített budai házban lévő lakás volt, amit egy 120 éves, egykori csendőrlaktanyából átalakított, igazi romantikus vidéki családi ház követett. A családi házért mindössze 8 millió forintot fizettek, a budai lakásért majdnem 50 milliót, amely jól mutatja, hogy az ingatlanoknál fontosabb a hely, mint az építés éve.