Lendületben az építőipar: 750 cégbejegyzés áprilisban

Legutóbb 2012-ben volt 60 ezer felett az építőipari cégek száma hazánkban, akkor, amikor éppen cégjogi konszolidáció, cégbázis-zsugorodási hullám kezdődött az ágazatban. Senki sem gondoltak, hogy valaha is újra meghaladja a 60 ezret az építőipari cégek száma.

A mai valóság: 2021 áprilisában 753 építőipari cégalapítást tettek közzé. Bár a többi ágazat is erős cégalapítási adatokat produkált a múlt hónapban, az építőipari mindenképpen kimagasló. A havi új cégbejegyzés jócskán meghaladja a múlt évek ilyen értékeit; még a rekordévnek számító 2008-ban is csak havi 500 cég jött létre az ágazatban.

A jogszabályváltozások, a piaci hatások erős hatással vannak az építőipar szereplőire. Ez év elejétől a támogatott felújítási programok lázba hozták a piacot, miközben a nyersanyagárak, a szállítási díjak elképesztő mértékben emelkednek. Drasztikusan drágultak a műanyag, az acél, a napelemek; egyes területeken akár 20-30 százalékos vagy még magasabb áremelkedés alakult ki rövid idő alatt, miközben az infláció (hivatalosan) 7 százalék körüli. Ennek ellenére jól alakul a hazai építőipari termelés, a márciusi, például, 4,3 százalékkal haladta meg az előző évi azonos időszakét.

Napjainkban 59 800 társas vállalkozás működik az ágazatban, és számuk csak nő – köszönhetően a cégalapítási lendületnek és a cégtörlések csökkenésének. A múlt hónapban csupán 131 vállalkozás szűnt meg, ami rekord, bár ebben mindenekelőtt a kényszertörlés intézményének szüneteltetése a mérvadó. A társas vállalkozások mellett mintegy 67 ezer egyéni vállalkozó is működik a szektorban, és hónapról hónapra sok új egyéni vállalkozó (áprilisban 1338) próbál szerencsét ezen a piacon.

Némileg aggasztó lehet, hogy áprilisban 145 vállalkozás ellen kezdődött felszámolás, ami rekor a múlt 6 év távlatában. Sok a kifizetetlen számla, az áremelkedések és az elaprózódott cégstruktúra nem feltétlen jó kombináció különösen hosszú beszállítási láncok esetén.

Az Opten Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát méri az időszak elején rendben működőkéhez) áprilisi értéke átlagosan 20 százalék körül mozgott az építőiparban. A vizsgált időszakban Csongrád-Csanád, Tolna és Bács-Kiskun megyében volt a legkisebb, Komárom-Esztergom, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád megyében a legmagasabb a fluktuáció.