Lenyűgöző lendületben a lakásépítés

Tavaly jó ötödével több új építésű lakást adtak át hazánkban, mint esztendővel előtte. A lakás-áfa szabályozása körüli bizonytalanságok miatt azonban némileg csökkent a kiadott új építési engedélyek száma.  A KSH mai adatai alapján tavaly nyolcéves rekord dőlt meg lakásépítésben: 17 700 lakás épült egy év alatt; legutóbb 2010-ben adtak át ennél többet, 20 800-at. A tavalyelőttinél három százalékkal kevesebb, 36 700 újlakás-építési engedélyt adtak ki 2018-ban.

A lakások áfa-terhe körüli bizonytalanságról annyit, hogy először bejelentették: nem tervezik meghosszabbítani az eredetileg 2019 végéig hatályos 5%-os áfa-kulcsot, hanem 2019 után visszaáll az eredeti, 27%-os forgalmi adó. A kezdeti felbolydulást azután ideiglenes megnyugvás követhette, mivel egy év végi döntés alapján (átmeneti megoldásként) azon ingatlanok esetében, amelyek 2018. november 1-je előtt jogerős építési engedélyt kaptak, 2023 végéig még alkalmazható a kedvezményes áfa-kulcs.

A társasházépítők bizonytalansága látszik tehát a számokon. Mivel Budapesten az új kínálat legnagyobb része társasházi lakás, a kiadott építési engedélyek száma a fővárosban 18%-kal csökkent. Továbbra is lendületesen épülnek a családi házak, miáltal mindenekelőtt a községekben tizedével nőtt a frissen kiadott engedélyek száma.

A használatba vételi engedélyek (azaz lényegében a megépült lakások) száma minden településtípus esetében nőtt. A legnagyobb mértékben (40%-kal) Budapesten, a legkevésbé (10%-kal) a megyei jogú városokban. 

Az idén a fővárosban átadandó 13 400 társasházi lakásból a januári állapot szerint már csaknem tízezer tulajdonosra talált, és a jövőre megépülők fele ugyancsak elkelt már.