Nagy a kereslet a nyári diákmunkások iránt – nincs szja

Májusban a munkáltatók az áprilisinál mintegy harmadával több helyre keresnek diákmunkásokat az ELTE-Trenkwalder Iskolaszövetkezet adatai szerint. Mezőgazdasági idénymunkára átlagosan 1260 forintos órabért kínálnak, gyártási, logisztikai, vendéglátási és kereskedelmi teendőkre 1450-1600 forint közötti órabérre számíthatnak a jelentkezők. Fizikai szakképzett munkára az átlagórabér 1750 forint jelenleg, az adminisztrációs és gyakornoki teendők elvégzéséért 1600–1650 forint órabér jár. (A nyitó kép forrása: anwaltauskunft.de)

A nyári hónapokban különösen a vendéglátásban nő meg a diákmunkások száma, de az idén – vélhetően az ágazatban tapasztalható súlyos munkaerőhiány miatt – a mezőgazdasági idénymunkákra is élénk a kereslet. A gyártás és a logisztika területén mindenekelőtt a nyári szabadságolások miatt van szükség kisegítő munkaerőre.

A fizikai betanított teendők ellátásáért a vendéglátásban óránként 1600 forintot fizetnek. A gyártásban csupán 1450 forintot kínálnak átlagosan, de kiegészítő juttatásokkal (műszakpótlék, jelenléti bónusz heti minimum 2-3 műszak vállalása esetén, céges busz használatának lehetősége stb.) ennél jóval vonzóbbá is tehető. A kereskedelemben pedig akciók idejére az átlagos 1450 forintnál akár 35-40 százalékkal is többet fizetnek a megnövekedett forgalom kiszolgálására.

A diákmunka népszerűségét az idén tovább növeli az, hogy a 25 évesnél fiatalabbaknak nem kell személyi jövedelemadót fizetniük. Diákszövetkezetben foglalkoztatott tanulók teljes egészében megkaphatja a bruttó órabérét, azaz 1500 forintot.