Ma kezdődik a hanuka

Kiszlév hónap 25. napjától nyolc napon át tart hanuka, a fény ünnepe. Az első gyertyát idén december 18-án, vasárnap este kell meggyújtani, az utolsót 26-án, hétfőn és az ünnep 27., kedd este ér véget. Az ünnep micvája, vagyis fő parancsolata a csoda hirdetése. Ennek teljesítésére minden este gyertyát gyújtunk…a menórában vagy a hanukijában? — írja ünnepi összefoglaló ismertetésében a zsido.com.

Az eredeti, hétágú arany menóra a jeruzsálemi Szentélyben állt. A hét láng meggyújtásához szükséges olajjal megesett csoda a hanukai történet fontos eleme. Az otthonainkban használt, nyolc plusz egy ágból álló menórát hanukijának vagy hanukai menórának nevezzük megkülönböztetésként. Minden nap eggyel több ágban lobbantjuk fel a lángot. A kilencedik gyertya a sámás vagy sámesz, „szolgagyertya”, mely a többi mécses meggyújtására szolgál. A hanukai lángok ugyanis szentek és nem használhatjuk őket semmire. Még arra sem, hogy egy másik lángot meggyújtsunk velük. A kilencedik ág különbözik a többitől: míg a másik nyolc egy sorban és egy magasságban helyezkedik el, addig a sámesz térben vagy magasságban kilóg a sorból. Ha tehát az ember rendelkezik ezzel a tárggyal, akkor semmi sem állhat a gyertyagyújtás útjába és kiszlév hó 25-én máris nekiláthat a gyertyagyújtásnak. De hogyan?

A bölcs, ám szigorú Sámáj úgy vélte, hogy visszaszámlálás jelleggel nyolccal kell kezdeni és az utolsó napon, amikor véget ér az ünnep, már csak egy gyertyát kell gyújtani. Nem kevésbé bölcs vitapartnere, Hilél épp fordítva gondolta: véleménye szerint szentségben csak emelkedni lehet és a csoda is egyre nagyobb lett, így egy gyertyával kell kezdeni és az ünnep végére kell nyolchoz érni. Kinek volt igaza? A bölcsek ez utóbbi vélekedést fogadták el.

De mielőtt ezen a ponton belevágnának a gyertyagyújtásba, még meg kell jegyeznünk, hogy az se mindegy, hogy milyen irányban haladnak. Rend a lelke mindennek! A gyertyákat jobbról balra haladva kell beletenni a tartóba, viszont balról jobbra kell őket meggyújtani, mivel mindig a „legújabb” lánggal kell kezdeni. Mikor is?

Különböző szokások vannak, egyesek szerint naplementekor vagy közvetlenül utána, mások szerint a csillagok feljövetelekor kell gyújtani. Ha valaki nem ér haza olyan korán, nem maradt le semmiről, mindaddig, amíg éjszaka van és emberek járnak az utcán, érvényes a gyertyagyújtás. Kivételt jelent a szombat: pénteken a naplemente és a szombati gyertyagyújtás előtt, szombat este pedig a szombat kimenetele után kerülhet sor a hanukai lángok fellobbantására. Akármikor is gyújtanak, a gyertyagyújtást követő fél órában a nőknek nem szokás dolgozniuk. Hol?

Ideális esetben a bejárati ajtó előtt, a mezuzával átellenben kell felállítani a gyertyatartót, hogy az arra elhaladók láthassák és értesülhessenek a csodáról. Aki emeletes házban lakik, az utcára néző ablakban gyújt gyertyát. (Olyan helyen és időszakban, ahol és amikor ez veszélyes lehet a zsidókra nézve, a lakáson belül is meg szabad gyújtani.) Arra viszont mindenkinek kötelessége odafigyelni, hogy minden éghető anyagtól távol, biztonságosan alátámasztva gyújtson gyertyát!

Gyertya? Mécses? Viasz? Olaj? Használhatnak hagyományos gyertyát, de a legjobb olívaolajjal telt mécseseket használni, hiszen a Szentély menórájába is olívát töltöttek. A lényeg, hogy legalább egy fél órán át lobogjanak a fények a gyújtás és áldásmondás után, az est beálltát követően. Miért? 

A nők és a hanukai gyertyák

Hanuka ünnepén a nőknek ugyanúgy micva a gyertyagyújtás, mint a férfiaknak. Ezenkívül még egy különleges micvája van az asszonyoknak: amíg a gyertyák égnek, nem szokás dolgozniuk. A fánkok, lángosok, szfindzsek, latkeszek és palacsinták elkészítését csak azután kezdik meg, hogy a gyertyák már leégtek vagy legalább egy fél órán át égtek. Miért van ez így? … Olvass tovább!

Ha már idáig eljutott, akkor szinte készen is áll a gyújtásra! Az áldásokat itt találja, a XIII. században keletkezett, máig énekelt Máoz Cur kezdetű dalról ide kattintva tájékozódhat. Ezen kívül elhangzik a Hánérot hálálu kezdetű szövegrész. És ha már imák, a hanukai asztali áldásba, valamint a főimába hanuka napjai betoldjuk az Ál hániszim – a csodákért kezdetű részt. Hanukakor Hálélt is mondanak a zsinagógákban.

Még két fontos megjegyzés:

A gyertyagyújtás parancsolata a nőkre is vonatkozik! Szigorúan véve napi egyetlen gyertyával teljesíthető a parancsolat. Az egyre több apró láng azonban olyan kedvelt és népszerű, hogy a hanukai gyertyagyújtás micvája a legszélesebb körben is a szigorúbb szabályok szerint megtartott parancsolattá vált. Mindeközben ne feledkezzünk meg az éhes hasakról és a játékos kedvű résztvevőkről sem!

Az olaj csodájának emlékére olajban sült ételek kerülnek terítékre, a bátor Jehudit hőstettének emlékét pedig a tejes étkek őrzik a hanukai asztalon. Lángosok, fánkok, szfindzsek, palacsinták, latkeszek… és csokipénzek mindenütt. A vidám hangulatú estéken a hanukija lángjai és a finomságok mellett a játékoknak is fontos szerep jut. Nem sok ünnepünk büszkélkedhet saját játékkal, de hanuka pontosan ilyen: a vígan pörgő trenderli vagy pörgettyű az ünnep különleges játéka. Hogy hogyan kell játszani? Nem árulhatunk el mindent egyszerre! Kattintson! Jó étvágyat, vidám játékot és kellemes ünneplést kívánunk!