Ma van az elsősegélynyújtás világnapja – példát mutat a Vöröskereszt

Szeptember második szombatja 2000 óta az elsősegélynyújtás világnapja. Az elsősegélynyújtást Vöröskereszt, annak is az ifjúsági szervezete oktatja és népszerűsíti. Évente sok tízezer esetben lenne szükség rá, hogy bárki alkalmazni tudja az alapvető fogásokat és megpróbálja stabilizálni a szerencsétlenül jártak állapotát addig, amíg meg nem érkezik a szakszerű segítség.

Az elsősegélynyújtásról általában mindenkinek az jut az eszébe, hogy a jogosítványhoz kötelezően kell vizsgázni belőle. Ez is a Magyar Vöröskereszt dolga és felelőssége; széles körben oktatja és népszerűsíti a Hősképző-kampányával és az évenkénti országos elsősegélynyújtó verseny megrendezésével. Utóbbi éppen az ötvenedik lesz ma, a fővárosban rendezik meg, elsősorban a belvárost, a Városligetet, a Hősök terét és az Andrássy utat érinti. Délben a Hősök terén nagyszabású, szakszerűen imitált tömegbalesetben mutathatják meg a jártasságukat az életmentésben a versenyzők népes közönség előtt, remélvén, hogy hasonló helyzetbe kerülvén már ők is aktívan tudnak majd segíteni.

Segítség félrenyelés, fulladás esetén. (Kép: Filantropikum)

Az alapismeretek birtokában az életmentő fogások gyakorlati alkalmazásával egy civil is életet menthet egy váratlanul kialakult, életveszélyes helyzetben, aminek oka félrenyelés, rosszullét, baleset is lehet. A cél: legyen képes cselekedni a laikus is, tudja stabilizálni tudja a bajba jutott ember állapotát, amíg meg nem érkezik a szakszerű segítség. Évente sok tízezer esetben lenne rá szükség, hogy legalább addig megpróbálják életben tartani a sérültet, amíg meg nem érkeznek a mentők. Vagy megkezdje az újraélesztést, netán olyan esetekben cselekedni tudjon a másik ember életéért, amelyeknél azonnali beavatkozásra van szükség. Gondoljunk csak arra, hogy milyen végzetes lehet, ha senki sincs a közelben, aki alkalmazni tudná a Heimlich-fogást, amikor valakinek torkán akad a falat.

Az ismeretek elsajátítását nem lehet elég korán kezdeni, ezért a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt is elsősorban az iskolai oktatást szorgalmazza. A szervezet évente mintegy 800 iskolában 16 000 diákot részesít képzésben, emellett munkatársai és önkéntesei lakossági oktatóprogramokat is szerveznek országszerte.

Az elsősegélynyújtás népszerűsítésének leglátványosabb eleme pedig minden évben az országos verseny, amiben az idén mintegy háromszázan vesznek részt. A Budapest belvárosában zajló bemutatókon igyekeznek a lakosság figyelmét felhívni az életmentés és az elsősegélynyújtás, valamint az egymás iránti felelősségvállalás fontosságára.