Magyar cégek sokaságára van hatással a Brexit

Már most látszik a Brexit hatása a hazai cégvilágban is. Az Egyesült Királyság európai uniós tagságának jövőjéről rendezett népszavazás, 2016 óta stagnál a brit érdekeltségű cégek száma Magyarországon. Tizenkét éven át, 2004–16 között folyamatosan növekedett az egyesült királyságbeli befektetők száma. A gyarapodás azonban megállt a 2016-i Brexit-népszavazás óta, a bizonytalanság egyértelműen meglátszik a céginformációs mutatókban.

Jelenleg mintegy 2300 olyan cég található Magyarországon, amelynek közvetlen tulajdonosai között nagy-britanniai címmel rendelkező céget vagy magánszemélyt találunk. Ha hozzávesszük az összetett tulajdonosi láncokat és a közvetett kapcsolatokat is, akkor már 2900 cég köthető a szigetországhoz tulajdonosi összefüggésben. Ráadásul a hazai átlagnál jóval nagyobb vállalkozások az érintettek, ennek a 2900 cégnek kiemelkedő szerepe van nemzetgazdaságban is.

A Brexit hatása nemcsak a cégszám-növekedés megtorpanásában látszik, az országhoz köthető cégek alkalmazotti létszáma is csökkent: 2016 júniusában még 73 ezer alkalmazottat foglalkoztattak a brit érdekeltségű cégek Magyarországon, jelenleg már csak 69 ezret. Ez ellentétes a hazai általános irányzattal, hiszen összességében valamelyest növekedett az alkalmazottak száma hazánkban.

A tekintélyes cégszámból és alkalmazotti létszámból jól látszik: Magyarország erősen kötődik az Egyesült Királysághoz. Valójában ez csak a jéghegy csúcsa, az export–import-folyamatokon és a közvetetett beszállítói láncokon keresztül jóval nagyobb kapcsolódási kör azonosítható a cégek mikrogazdasági szintjén is. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a teljes EU-s és világpiac elkezdhet hullámozni – bárhogy alakul is a Brexit forgatókönyv, akkor tömegeket érinthet itthon is a brit kiválás az EU-ból.

Az is egyértelmű, hogy a folyamatnak egyaránt lesznek nyertesei és vesztesei is. Az árfolyamváltozás jótékony hatással is lehet a cégek egy részére, más vállalkozások számára pedig akár végzetessé válhat. A vámszabályok esetleges változása is súlyos gondokat okozhat.

A Brexit-érintettség tehát nemcsak attól függ, hogy melyik lehetséges irányba halad a folyamat, hanem az adott cég érintettségi fokától is. Még korai lenne általános érvényű következtetéseket levonni, de az egyértelmű, hogy minél több szálon kötődik valaki az Egyesült Királysághoz, annál nagyobb kockázattal számolhat akár már a közeli jövőben.