Magyar emlékek a nagyvilágban

Amikor a NolBlog 2016 elején – baljós előjelként – bezárta számos hasonló sorozatát, írásainkat az Infovilág – a hiteles hírportál fogadta be, ez egyben időrendi sorba rendezésüket is lehetővé tette.

A történeteket részint mint a téma iránt érdeklődő újságíró, a szerző örökítette meg, részint számos kolléga, barát, tudósító, diplomata, külkereskedő, olykor jó szemű turista, hobbi-utazó bocsátotta rendelkezésünkre fotóit, emlékeit, javaslatait. Köszönet érte minden segítőnek!

Sorozatunkat – amely a történelmi Magyarország határain túli emlékműveket, emléktáblákat és egyéb, magyar vonatkozású megörökítéseket mutat be – őseink honfoglalás előtti emlékével kezdtük. És ezzel is zárjuk, egy időközben bekövetkezett és örvendetes fejleményt hozzátéve.

Első képünk Kijevben készült. Az ukrán fővárosban emberemlékezet óta Magyar Dombnak (Uhorszka Hora) nevezik a Dnyeper-part egy ligetes szakaszát. A nagy történetíró, Nesztor szerint a Kijevi Rusz területén a 9. században átvonult, új hazájukat kereső magyar törzsek ott pihentek meg egy időre, békében a szlávokkal. Az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség és a kijevi magyar szervezetek 1997 decemberében emlékművet állítottak a dombon. Nemzeti ünnepeinken azóta is ott, a két vörös gránitoszlopot összekapcsoló, távolba vezető utat ábrázoló bronzplasztika alatt helyezték el virágaikat a helyi és anyaországbeli magyarok.