Magyarországon kívül nem működik az Orbán-forgatókönyv

Először is az olajimportra vonatkozó Moszkva elleni szankciók ügyéről. Mint a londoni The Times jelentette, az Európai Unió úgymond „okos intézkedéseket” készít elő, legalábbis így fogalmazott a lett Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság, tehát a brüsszeli központi végrehajtó testület alelnöke. Ezen az értendő, hogy az olajembargóval maximális nyomás alá akarják helyezni Oroszországot, miközben minimálisra szorítanák le az EU-nak okozott károkat.

A pontos részletekben még nem állapodtak meg, de az már körvonalazódik, hogy fokozatosan felszámolnák az orosz olaj behozatalát, illetve bizonyos árszint fölött vámfizetési kötelezettséget írnának elő.

Oroszországból származott 2020-ban az EU-ba importált olaj 26 százaléka – írja a konzervatív brit napilap, a The Times cikkét ismertető Reuters hírügynökség, és megjegyzi: Ukrajna mellett Lengyelország és Litvánia azt akarja, hogy teljes tilalmat mondjon ki az Európai Unió az orosz olajra és gázra, miközben Német- és Magyarország ellenez bármilyen azonnali embargót. Tavaly Moszkva exportbevételeinek több mint harmada származott az olajból, illetve olajtermékekből. Európa jelenleg naponta 450 millió dollárt költ orosz nyersolajra, illetve annak finomított származékaira, 400 milliót gázra és minteg 25 milliót szénre – idézi a Reuters a Bruegel elemző intézet adatait.

Most pedig nézzük a két vasárnapi választás közül a Magyarországhoz földrajzi értelemben sokkal közelebb eső szlovéniait – de hogy Franciaországhoz se legyünk hűtlenek, tegyük ezt először a Les Echos című párizsi lap tálalásában. Eszerint a szlovénok a szabadság megvédésének a nevében kiszavazták a hatalomból populista vezetőjüket. Nagy volt a meglepetés hétfő reggel Ljubljanában, miután bejelentették Robert Golob fölényes győzelmét Janez Janša, az eddigi miniszterelnök fölött, aki most megfizetett a jogállamiság ellen intézett támadásaiért. Janšát – írja a Les Echos – Orbán Viktor szuverenista magyar vezető másolatának tekintették Európában. Orbán a szuverenista minősítést nyilván azért érdemelte ki, hogy a francia olvasó el tudja őt helyezni a palettán, Franciaországban ugyanis Marine Le Pen, az Emmanuel Macron hivatalban levő elnökkel szemben alulmaradt szélsőjobboldali politikus szokta magát szuverenistaként – mármint nemzeti szuverenistaként – emlegetni. A Les Echos idézi az AFP francia hírügynökség által megszólaltatott Mihal Kovač szlovén politikai elemzőt, aki szerint ez a választás kifejezetten Janša ellen irányult – az illiberális demokráciának nevezett berendezkedés ellen, az ellen, hogy a kormány ellenőrzése alá vonja a köztelevíziót és az igazságszolgáltatást. Az eredményt pedig az tette lehetővé, hogy két évtized elteltével most először sikerült mozgósítani a civil társadalmat és a fiatal szavazókat.

A moneymarketadvisor.com – vagyis pénzpiaci tanácsadó – elnevezésű portál már tegnap este átvette és közölte a londoni Financial Times – ma reggelig csak előfizetőknek elérhető – szlovén választási értékelését. Ebben az olvasható, hogy a szavazókat elidegenítette Janšától az Orbánhoz fűződő kapcsolat, a Szlovénia úgymond „magyarosítására” vonatkozó aggodalom. Ez a cikk Denis Mančevič szlovén elemzőt idézi, aki felhívja a figyelmet arra: a vasárnapi választások nyomán most az Orbán stílusú politizálásnak kettővel kevesebb támogatója lesz az EU-országok csúcsvezetőinek a testületében, az Európai Tanácsban, mint ahány lett volna Le Pen és Janša győzelme esetén.

A Münchenben megjelenő Süddeutsche Zeitung a dpa német hírügynökség ljubljanai anyagát ismerteti, amiben helyet kap az is, hogy Janša külpolitikai vonatkozásban, az Ukrajna elleni orosz támadás megítélését tekintve lengyel és cseh hivatali partnerével tartott együtt, amikor az akkor még ostrom alatt álló Kijevben meglátogatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Ugyanakkor viszont az eddigi szlovén kormányfő szorosan kötődött a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel jó viszonyt ápoló Orbán Viktor magyar miniszterelnökhöz, akit egyébként a dpa – szemben a francia szuverenista minősítéssel – jobboldali nacionalistának nevez. A német hírügynökség kitér arra is, hogy Orbán oligarchái évek óta finanszírozzák a Janša vezette párt médiáját.

Janša bukásával – és Marine Le Pen sikerének az elmaradásával – Orbán az európai politikában elszigeteltebb, mint valaha – írja a dpa, és emlékeztet Bojko Boriszov bolgár, valamint Andrej Babiš cseh kormányfő – az illiberális szövetségesek – hatalomból történt kiszavazására. Idézi Daniel Freund német zöldpárti európai parlamenti képviselő Twitter-bejegyzését, ami szerint az Orbán-forgatókönyv Magyarországon kívül nem működik.