Májustól újra láthatók zsiráfok a Schönbrunni Állatkertben

A rotterdami állatkertből érkező Fleur és Sofie lesznek a Schönbrunni Állatkert felújított zsiráfkifutójának első lakói.

Az épületet májusban járhatja be először a nagyközönség: napelemes télikert, az eddiginél tágasabb belső és külső kifutó, valamint speciális egészségügyi állomás áll majd a hosszúnyakúak rendelkezésére.

Mintegy hétmillió euróból újították fel és bővítették ki a bécsi állatkert zsiráfkifutóját, amelynek május 10-én lesz a hivatalos átadója. Az egykorihoz képest háromszor nagyobb kül- és beltéri kifutóba két recés zsiráf érkezik az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének veszélyeztetett fajok programja részeként az osztrák fővárosba. A bécsi állatkert zsiráfjai, Kimbar, Carla és Rita ugyanis egyelőre azon az átmeneti szálláson maradnak, ahova a felújítás idejére átköltöztették őket. Ennek oka, hogy a viszonylag idős, 24 éves zsiráfbikát, Kimbart, már nem akarják egy újabb szállítással és helyváltoztatással bolygatni. Élete alkonyán pedig társaságként vele marad eddigi csordája, Carla és Rita.

Az új zsiráfkifutó központja egy hatalmas, fényárban úszó télikert lesz, amelynek középső tartószerkezete a szavannák egy tipikus fájára, az ernyőakáciára hasonlít. A nyitható üvegtetőre 237 négyzetméteres napelemet telepítenek, ezzel állítják majd elő a szükséges áramot. A 434 négyzetméteres beltéri kifutóba akadálymentesen megközelíthető galériát is építettek, hogy a látogatók szemtől szembe csodálhassák meg a lenyűgöző állatokat.

Az 1170 négyzetméteres szabadtéri kifutóban egyaránt lesz füves terület és homokos rész a pihenéshez, valamint egy ágakkal teletűzdelt kőhalom, aminek az állatok nekidörgölőzhetnek. Az alternatív vakarófára azért van szükség, mert a zsiráfok imádnak vakaródzni, ezt azonban egyetlen bokor sem élné túl.

A Zsiráfpark lakóinak igényeihez igazított új kifutó másik büszkesége a zsiráfok orvosi ellátásához kialakított egészségügyi állomás, amellyel alig néhány állatkert rendelkezik csak Európában. A bizalmatlan, menekülésre hajlamos állatokon itt anélkül végezhetik el az aktuális orvosi vizsgálatokat, pedikűrt vagy mérlegelést, hogy zaklatnák a hosszúnyakúakat.

A Zsiráfparkhoz tartozik majd az új Kelet-Afrika Ház is, ahol törpemongúzok, páncélosgyíkfélék, tokófélék és szarvasvarjak lesznek a zsiráfok szomszédai. Sőt, utóbbiakkal még a kifutójukat is megosztják majd.

(Képek: Tiergarten Schönbrunn / Daniel Zupanc és Zoo Rotterdam / Rob Doolaard)