Már 1550 forintnál is több a fizikai dolgozók átlagos órabére

Az idei második negyedévben 1553 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére – derül ki a béradatokat feldolgozó Trenkwalder-elemzésből. Ez 11,5 százalékos növekedés a 2021 hasonló időszakában tapasztalt 1392 forinthoz képest.

A felsőbb kategóriákban is felgyorsult a bérnövekedés üteme: a Moore Hungary több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2021 második negyedévéhez képest 10,2 százalékos bérnövekedést tapasztalt.

Tovább gyorsult a bérkiáramlás üteme az év második negyedében, a növekedés 11,5 százalékos átlagos mértéke azonban éppen arra volt elegendő, hogy a legutóbbi inflációs jelentésben közzétett (hivatalos) pénzromlás hatását ellensúlyozza. A statisztikai adatok szerint júniusban a fogyasztói árak 11,7 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel azelőtt. Mivel számos iparágban továbbra is súlyos a munkaerőhiány, a bérnövekedés üteme az év második felében a kedvezőtlenebbre forduló gazdasági környezetben gyorsulhat. A munkavállalók igényei ugyanis igazodnak az aggasztó pénzromláshoz.

A régiók szerinti statisztikák azt mutatják, hogy az átlagos fizikai órabérek jobbára az 1400-1500 forint közötti sávban helyezkednek el. Lefelé Dél-Dunántúl tér el kissé 1370 forintos átlagos szintjével, felfelé Közép-Dunántúl és Közép-Magyarország emelkedik ki 1640, illetve 1930 forintos átlagórabérével.

A Moore Hungary ezzel egy időben több mint 60 nemzetközi cég hazai leányvállalatánál dolgozó mintegy 500 középvezetőnek a béradatait vizsgálta meg. A 700 ezer és 1 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak esetében az éves béremelkedés mértéke 2022 második negyedévében hosszú évek óta első ízben érte el a kétszámjegyű értéket, átlagosan 10,2 százalékos volt.

A magasabb infláció mára a középvezetői esetében is kikényszerítette a nagyobb mértékű béremeléseket. Esztendővel ezelőtt csak 4,4 százalékos volt az átlagbér-emelkedésük. Kérdés, hogy a jelenlegi 10 százalék körüli bérnövekedés elegendő lesz-e a vezető munkavállalók hosszú távú megtartásához. Ebben a körben ugyanis szerencsés munkahely-váltással könnyen elérhető akár látványos bérnövekedés is, igaz, ennek esélyét a küszöbönálló recessziós időszak nagyban csökkentheti.

Az országosan már több mint 60 ezer munkatárssal működő szolgáltatóközpontok középvezetői számára a szellemi foglalkozású középvezetői átlagot jóval meghaladó, 13,3 százalékos béremelést hajtottak végre a múlt egy évben.