Még szélesebb körű segítség autistáknak – infopontok, data-szolgáltatás

Százezernél több olyan család él hazánkban, melynek egy, néha több tagja is érintett autizmus spektrum zavar tüneteivel. Ezek az emberek gyakran egyedül kóborolnak a rendszerekben, miközben léteznek összefogott és elérhető támogatások.

Az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) vidékiiroda-hálózat kiépítésével kezdte meg a szolgáltatások elérhetőségét javító tevékenységét.  Az AOSZ Info-Pont irodák célja, hogy csökkentsék a vidéki családok kiszolgáltatottságát, közreműködjenek a tudományosan bizonyított ismeretek, módszerek megszerzésében, a szakszerű segítségek elérhetőségében, az egyenlő esélyű hozzáférésben szolgáltatások. Az AOSZ Info-Pontok által a mainál több lehetőség nyílik a helyi igények feltárására, a területi egyenlőtlenségek ellensúlyozására, a jó gyakorlatok átadására, valamint az egységes és széles körű érdekvédelmi tevékenység megvalósítására.

A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, így az országosan működő tíz irodán túl az AOSZ további négy vidéki AOSZ Info-Pontot hoz létre. Ezúttal Pécsen, Szekszárdon, Siófokon és Miskolcon. Az országos hálózat AOSZ Info-Pont irodáiban dolgozó munkatársak tehát a helyi környezet ismeretében kínálják az Autisták Országos Szövetségének szolgáltatásait.

A tavaly bővült a szolgáltatások köre sikeres magyar fejlesztés eredménye, autista személyek mindennapi támogatását digitális formában nyújtó támogató rendszerrel. Az applikáció korszerű módon hozzásegíti az autizmusban érintett személyeket az egyénenként elérhető legnagyobb önállósághoz, érzelmi biztonsághoz.

Az új AOSZ Info-Pont irodák január 14-től állnak a rászorulók rendelkezésére.

Az Autisták Országos Szövetségét (AOSZ) szülők alapították 1988-ban Autisták Érdekvédelmi Egyesülete néven. Az azóta eltelt több mint húsz éves működés során az AOSZ meghatározó szereplője lett az autista emberek és családjaik érdekvédelmének. Több, mint 90 tagszervezetet egybetömörítő országos ernyőszervezetté nőtte ki magát. Fő tevékenységei közé tartozik a szülősegítés, az országos közösség építése és támogatása, érdekvédelem, képzés, kutatás, valamint tájékoztató kiadványok és hírlevelek kiadása.