Megháromszorozódtak a panellakásárak

Az MNB legfrissebb lakáspiaci jelentése alapján a múlt év utolsó negyedében már stagnáltak a lakásárak, sőt, Budapesten 2 százalékos csökkenés volt tapasztalható.

A Duna House ingatlanpiaci elemzésében a három legnépszerűbb fővárosi panellakás-típus konkrét árváltozását vizsgálta 2008-tól napjainkig. A panellakások az enyhe korrekció ellenére is hosszútávon a legjobb befektetésnek számítanak az ingatlanpiacon: a múlt hét évben megháromszorozták értéküket és még mindig az egyik legnépszerűbb ingatlantípus az otthont keresők között.

A Duna House az elemzésben az 1 vagy 1,5 szobás (35 négyzetméteres) kis lakástól, a már nagyobb családoknak is alkalmas 53 négyzetméteres lakásig. A panelek ára 2008-tól egészen 2013-ig csökkent, majd 2014-től kezdőden indult drasztikus emelkedésnek.

A legutóbbi hat esztendőben évente kétszámjegyű áremelkedés volt tapasztalható 17–30% közötti sávban, amelynek köszönhetően 2019-re mind a 3 méretű lakás közel megháromszorozta értékét. Az idén egyelőre csak egy negyedévnyi adat áll rendelkezésre, amely alapján némi korrekció érzékelhető a panellakások árának tekintetében. „A panellakások a legkedvezőbb áron vásárolhatóak meg a fővárosi ingatlanpiacon, amely oknál fogva mindig is az egyik legnépszerűbb lakástípusnak számított. Fiatalok és családok is sokan keresik az általában kiváló infrastruktúrával ellátott lakótelepeket. Az otthonok viszonylag könnyen és gazdaságosan felújíthatóak és korszerűsíthetőek” mondta Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője. A kedvező ár és a jó bérleti lehetőségek a befektetők érdeklődését is vonzották a múlt években, és a lakásárak vizsgálata alapján egyértelműen látszik, hogy akik panellakást vásároltak, nagyon jó befektetést realizálhattak a múlt években és várhatóan ez a következő években is hasonló képet fog mutatni. A lakáspiacon az áremelkedés üteme várhatóan csökken, néhol akár stagnálásra, akár átmeneti korrekcióra is lehet számítani, de biztos, hogy a panellakások hosszú távon továbbra is népszerűek maradnak.

A panellakások négyzetméterárának vizsgálatánál a fővárosban jellemzően 450- 650 ezer forinttal számolhatunk jelenleg a piacon, amely nagymértékben függ a lakás elhelyezkedésétől és az állapotáról. A legtöbb panellakást a legnagyobb lakótelepi övezetekben és külvárosi részeken található. Elszórtan a belvároshoz jóval közelebbi területeken is, így például a XIII. kerület újlipótvárosi részében is találhatunk ilyen típusú lakásokat, amelyeknek az ára jelenleg a legmagasabb a panelek között.